Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Ontwerper: Gert Sennema
Onthulling: 15 oktober 2011
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het kunstwerk bij het voormalige Kamp Nuis (gemeente Westerkwartier) is een bronzen standbeeld van een Molukse man die weemoedig achterom kijkt naar het Kamp.

Symboliek
De kunstenaar van het standbeeld te Nuis koos voor het standbeel vanwege de geschiedenis van het kamp. De Molukse man kijkt weemoedig achterom naar de geschiedenis van Kamp Nuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het kunstwerk in Kamp Nuis herinnert aan de personen die tussen 1941 en 1964 in het kamp verbleven.

In 1941 werd het Kamp Nuis gebouwd voor de Nederlandse Arbeidsdienst die werden ingezet bij de ruilverkavelingsprojecten rond Lucaswolde. In 1944 verdwenen met de opheffing van de dienst ook de gevangenen. De bedoeling was om er vervolgens Duitsers te huisvesten, waarvoor het kamp werd versterkt met afweergeschut en mitrailleursnesten. De soldaten waren echter nodig aan het front en in plaats van hen werden er daarom NSB-vluchtelingen uit Arnhem en Limburg gehuisvest. In 1945, na de oorlog, werden zij afgelost door gevangengenomen collaborateurs, die onder zeer slechte omstandigheden werden vastgehouden door de Binnenlandse Strijdkrachten; de toestand was zo slecht dat sommige BS'ers wegliepen omdat ze zich afvroegen of ze om deze reden in het verzet hadden gezeten. In 1948 werd het omgevormd tot dependance van de jeugdgevangenis van Veenhuizen, waar ook een aantal SS'ers werden gehuisvest, ditmaal onder betere omstandigheden. In 1951 werden zij opgevolgd door gevluchte Ambonezen (gezinnen van KNIL-militairen), die er verbleven tot 1964. Toen de laatste Ambonezen verhuisden naar woningen in Marum, Drachten, Hoogkerk of De Wijert in Groningen werd het kamp gesloten. Alles werd gesloopt en niets herinnerde meer aan het kamp. In 2010 opperde Plaatselijk Belang Nuis-Niebert om er een kunstwerk te plaatsen ter herinnering aan het kamp. In oktober 2011 kwam dit kunstwerk er ook daadwerkelijk.

Oprichting
Het kunstwerk bij voormalig Kamp Nuis is een initiatief van Plaatselijk Belang Nuis-Niebert.

Onthulling
Het kunstwerk is op 15 oktober 2011 onthuld.

Locatie
Het kunstwerk bij voormalig Kamp Nuis in Nuis staat bij het voormalige ingang van het Kamp.

Bronnen

Voor meer informatie

Sonja Sekewael 'Kamp Nuis, 1951 - 1964', 2005.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.