Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 14 september 2011
Adopteer dit monument.

Emst, herdenkingszuil voor crash van 1942 (foto: Hans Vlekkert)
Emst, herdenkingszuil voor crash van 1942 (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Emst, herdenkingszuil voor crash van 1942 (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingszuil te Emst is een eikenhouten zuil in een klein grindperkje. Op de zuil is een plastic plaquette bevestigd met daarop een korte geschiedenis van de gebeurtenissen van 1942.

Symboliek
De zuil staat enkele meters verwijderd van de plek waar in 1942 het vliegtuig crashte. Door de gemeente Epe staan meerdere herdenkingszuilen. Met de zuilen worden de omgekomen bemanningsleden van de neergestortte vliegtuigen herdacht en geëerd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingszuil te Emst herinnert aan de omgekomen bemanningsleden van de op 14 september 1942 neergestortte Lancaster bommenwerper. De zes omgekome bemanningleden werden door de Duitsers met militaire eer begraven en liggen op de begraafplaats aan de Tongerenseweg in Epe.

De bommenwerper van het 44e Rhodesische Squadron van de RAF nam deel aan een bombardement boven Bremen. Ruim vierhonderd toestellen namen hieraan deel. Doel was o.a. de Focke Wulf-vliegtuigen fabriek. Twintig toestellen keerden niet terug. De W-4169 werd op de terugweg onderschept door een Duitse nachtjager en getroffen. Het verscheen als een fel brandende fakkel boven Emst. Piloot Christopher Thomas Holland gaf zijn bemanning via de intercom opdracht te springen. Om 3.15 uur stortte het vliegtuig neer bij de boerderij 't Hinkel. Alleen Sgt Goodyer overleefde de crash. De overige zes bemanningsleden openden de parachute te laat.

Oprichting
De herdenkingszuil te Emst is een initiatief van de stichting Broken Wings. De stichting Broken Wings eert de mensen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet hebben voor slachtsoffers en / of nabestaanden / overlevenden van de luchtoorlog boven Vaassen e.o. De stichting hoopt komende jaren nog meer zuilen te plaatsen, een historische fietsroute langs deze zuilen is in voorbereiding.

Onthulling
Ben Jonker en Trees Doorn onthulden de herdenkingszuil te Emst. Ben Jonker was voorzitter van de Wilhelminavereniging in Epe, die in 1995 een herdenking organiseerde waarbij ook nabestaanden aanwezig waren. Trees Doorn is de kleindochter van de familie Van der Weerd, de toenmalige bewoners van de boerderij ‘t Hinkel, waar het vliegtuig neerstortte. Burgemeester Hans van de Hoeven legde daarna bloemen namens de gemeente Epe.

Locatie
De herdenkingszuil staat aan de Nijbroekerweg 5 te Emst.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht