Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het kindertransport monument ‘Channel Crossing to Life’ bestaat uit een zestal bronzen beelden van Joodse kinderen die met al hun spullen op de vlucht zijn voor de nazi’s.  Bij het zittende jongetje is de krant De Rotterdammer van 11 november 1938 afgebeeld waarin op berichten ‘Het toelaten van Duitsche Jodenkinderen’ en ‘Duizenden Joden moeten Duitschland verlaten’.

Symboliek
De beelden zijn afbeeldingen van kinderen die in reiskleding staan te wachten op het transport. Koffers en andere spullen staan aan hun voeten en geeft weer dat de kinderen met huis en haard moesten vertrekken. Met hun bagage wachten zij op de boot naar Engeland.

De geschiedenis

Het Kindermonument ‘Channel Crossing to Life’ te Hoek van Holland herinnert aan het kinderstranport van eind jaren ’30.

Het kindertransport redde het leven van ongeveer tienduizend Joodse kinderen. Met een grote operatie werden deze kinderen uit verschillende door de nazi’s bezette gebieden gered. De reddingsoperatie werd opgezet met steun van de Britse regering en vele vrijwilligers. De Joodse kinderen verlieten huis en haard en stapten op een trein naar Engeland alwaar ze door gastgezinnen werden opgevangen. De meeste kinderen zouden hun ouders nooit meer terugzien. Het transport van de kinderen was mogelijk dankzij een nieuwe wet die in november 1938 in Engeland werd aangenomen.

Eerder hadden verschillende Joodse organisaties al druk onderhandeld. Zo werd een er bijvoorbeeld geproken met de nazi Adolf Eichman en de Engelse premier Chamberlaine. Bij het toestaan van het Kindertransport bepaalde de Engelse overheid dat de kinderen niet ouder mochten zijn dan zeventien en dat hun ouders niet mochten meekomen. De nazi’s bepaalden onder meer dat de kinderen op het station geen afscheid mochten nemen van de achterblijvers.

De kinderen waren onder meer afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije. Vanuit Hoek van Holland werden ze uiteindelijk per stoomschip naar Harwich gebracht. Vervolgens gingen ze via het spoor verder naar station Liverpool Street in Londen. Architect en kunstenaar Frank Meisler was een van de kinderen die gered werden. Tegenwoordig maakt hij monumenten die herinneren aan het Kinderstransport.

Oprichting
Het monument is een initiatief van de kunstenaar Frank Meisler.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 november 2011 door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents