Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Frank Meisler, Arie Ovadia
Onthulling: 30 november 2011
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Van Rijckevorselschool.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door VCS Westerlee.

Hoek van Holland, Kindertransport monument 'Channel Crossing to Life’ (foto: Roel Wijnants)
Hoek van Holland, Kindertransport monument 'Channel Crossing to Life’ (foto: Roel Wijnants)
Hoek van Holland, Kindertransport monument 'Channel Crossing to Life’ (foto: Roel Wijnants)
Hoek van Holland, Kindertransport monument 'Channel Crossing to Life’ (foto: Roel Wijnants)

Het monument

Vorm en materiaal
Het kindertransport monument 'Channel Crossing to Life’ bestaat uit een zestal bronzen beelden van Joodse kinderen die met al hun spullen op de vlucht zijn voor de nazi's.  Bij het zittende jongetje is de krant De Rotterdammer van 11 november 1938 afgebeeld waarin op berichten 'Het toelaten van Duitsche Jodenkinderen' en 'Duizenden Joden moeten Duitschland verlaten'.

Symboliek
De beelden zijn afbeeldingen van kinderen die in reiskleding staan te wachten op het transport. Koffers en andere spullen staan aan hun voeten en geeft weer dat de kinderen met huis en haard moesten vertrekken. Met hun bagage wachten zij op de boot naar Engeland.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Kindermonument 'Channel Crossing to Life' te Hoek van Holland herinnert aan het kinderstranport van eind jaren '30.

Het kindertransport redde het leven van ongeveer tienduizend Joodse kinderen. Met een grote operatie werden deze kinderen uit verschillende door de nazi's bezette gebieden gered. De reddingsoperatie werd opgezet met steun van de Britse regering en vele vrijwilligers. De Joodse kinderen verlieten huis en haard en stapten op een trein naar Engeland alwaar ze door gastgezinnen werden opgevangen. De meeste kinderen zouden hun ouders nooit meer terugzien. Het transport van de kinderen was mogelijk dankzij een nieuwe wet die in november 1938 in Engeland werd aangenomen.

Eerder hadden verschillende Joodse organisaties al druk onderhandeld. Zo werd een er bijvoorbeeld geproken met de nazi Adolf Eichman en de Engelse premier Chamberlaine. Bij het toestaan van het Kindertransport bepaalde de Engelse overheid dat de kinderen niet ouder mochten zijn dan zeventien en dat hun ouders niet mochten meekomen. De nazi's bepaalden onder meer dat de kinderen op het station geen afscheid mochten nemen van de achterblijvers.

De kinderen waren onder meer afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije. Vanuit Hoek van Holland werden ze uiteindelijk per stoomschip naar Harwich gebracht. Vervolgens gingen ze via het spoor verder naar station Liverpool Street in Londen. Architect en kunstenaar Frank Meisler was een van de kinderen die gered werden. Tegenwoordig maakt hij monumenten die herinneren aan het Kinderstransport.

Oprichting
Het monument is een initiatief van de kunstenaar Frank Meisler.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 november 2011 door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Bronnen

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht