Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Peter Nagelkerke
Onthulling: 6 december 2011
Adopteer dit monument.

Eindhoven, monument 'Operation Oyster' (foto: Ralf Roletschek - Fahrradtechnik und Fotografie/ wikipedia)
Eindhoven, monument 'Operation Oyster' (foto: Rob le Pair)
Eindhoven, monument 'Operation Oyster' (foto: Rob le Pair)
Eindhoven, monument 'Operation Oyster' (foto: Rob le Pair)
Eindhoven na het bombardement/ historische foto (foto: Rob le Pair)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Operation Oyster' in Eindhoven is een bronden beeld in de vorm van een oester op een witte, stenen pilaar. Op de pilaar is een plaquette met een tekst bevestigt. De oester is geopenend en binnenin is een gebombardeerd stadsbeeld van Eindhoven te zien. De buitenkant van de oester is gehavend.

Tekst
De tekst op het monument 'Operation Oyster' luidt:

'OPERATION OYSTER 6-12-1942

TER HERINNERING
AAN DE SLACHTOFFERS
VAN HET BRITSE BOMBARDEMENT
"OPERATION OYSTER"
ZONDAG 6 DECEMBER 1942'.

Symboliek
De oester symboliseert de gealieerde missie 'Operation Oyster' waar het bombardement op Eindhoven deel van uit maakte. Het bombardement wordt verbeeld door  het gat in de bovenzijde van de oester. De verwoeste gebouwen binnen in de oester stellen de stad Eindhoven na het bombardement voor.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Operation Oyster' in Eindhoven herinnert aan ongeveer 150 burgerslachtoffers van het Britse bombardement op Eindhoven op 6 december 1942; het 'Sinterklaasbombardement'. Het bombardement werd uitgevoerd bij daglicht en was gericht op de Philipsfabrieken op Strijp S en aan de Emmasingel. In deze fabrieken werden in de oorlog radiobuizen voor de Duitsers vervaardigd. Veel van de bommen van de de Royal Air Force troffen echter andere doelen: winkels, woningen, kerken en het Binnenziekenhuis.

Dit bombardement werd uitgevoerd door 94 vliegtuigen van de Royal Air Force. Zestien toestellen keerden niet terug.

Oprichting
Het monument in een initiatief van Eindhovenaar Anton van de Heijde, geassisteerd door Jeff Haneveer. Beiden woonden destijds aan de Frederiklaan, waar ze in 1942 ooggetuigen waren van het bombardement.

Onthulling
Het monument in op 6 december 2011 onthuld in aanwezigheid van veel overlevenden, nabestaanden en vertegenwoordigers van de gemeente, provincie en de Franse en Britse ambassade.

Locatie
Het monument staat op het plein Lichttoren,bij de Lichttoren en het Arthotel (aan de kant van de Mathildelaan).

Bronnen

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht