Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Judith Bart
Onthulling: 25 april 1998
Adopteer dit monument.

Stolwijk, oorlogsmonument (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers Zuid-Holland-Zuid)
Stolwijk, oorlogsmonument (foto: Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers Zuid-Holland-Zuid)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Stolwijk (gemeente Krimpenerwaard) bestaat uit een zuil en een gedenkmuur waarin drie plaquettes zijn gemetseld. De muur is gemaakt van handgevormde, hardgebakken rode baksteen. De muur wordt onderbroken door een zuil op een groene sokkel. Voor de muur is na een stuk bestrating een rand van donkergrijs natuursteen op de grond aangebracht.

Tekst
De tekst op de natuurstenen rand luidt:

'GEPLAATST IN VRIJHEID IN HOOP OP VREDE.'

Op de plaquettes staan zowel namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog als van militairen die zijn sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Stolwijk (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en aan vier Nederlandse militairen die in de periode 1945-1950 zijn gesneuveld in het voormalige Nederlands-Indië. De zuil die in het monument is verwerkt, herinnert aan Veenendaalse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Stolwijk waren ondergebracht.

Oprichting
De zuil is een geschenk van de gemeente Veenendaal. Het gedenkteken is op initiatief van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers gerealiseerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 april 1998 door burgemeester B.P. Meinema en de voorzitter van VOMI Zuid-Holland Zuid, de heer G. de Jong.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Bovenkerkseweg/Kievitslaan te Stolwijk (gemeente Krimpenerwaard).

Bron
Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guineagangers Zuid-Holland-Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht