Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 25 augustus 2011
Adopteer dit monument.

Oploo, Plaquette voor Indiëgangers (foto: boxmeer.kliknieuws.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Indiëgangers te Oploo is een plaquette van hard plastic met daarop een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette voor Indiëgangers luidt:

'UIT DANKBAARHEID

VOOR MOED EN INZET IN INDONESIË
TIJDENS ONAFHANKELIJKSSTRIJD
VAN 1948-1950 EN 1962

VAN 22 MANNEN UIT OPLOO

EN VOOR BEHOUDEN TERUGKEER VAN AL DEZE INDIËGANGERS'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor Indiëgangers te Oploo doet recht aan allen die voor het vaderland hebben gestreden, zowel de gesneuvelden als de overlevenden.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog ging in Indonesië, dat toen nog tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde, de strijd om de onafhankelijkheid door. Veel Nederlandse mannen werden opgeroepen of meldden zich aan om vervolgens als Indiëgangers uit te worden gezonden. Hieronder vielen 22 mannen uit Oploo. Als zichtbaar teken van dankbaarheid en respect voor alle inzet werd voor hen en alle andere Indiëgangers een plaquette onthuld.

Oprichting
De plaquette is een initiatief van de heemkundeverening De Heerlyckheit Plo.

Onthulling
De plaquette voor Indiëgangers te Oploo werd op 26 augustus 2011 onthuld. De plechtigheid werd bijgewoond door drie Oploose Indiëveteranen.

Locatie
De plaquette bevind zich op de muur van de Matthiaskapel op de hoek van de Blauwstraat en de Voetweg te Oploo.

Bron
boxmeer.kliknieuws.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Arjan en Monique | 4 mei 2020