Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Nel Klaassen
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Laren, oorlogsmonument voor de gevallenen (foto: Christien)
Laren, oorlogsmonument voor de gevallenen (foto: Laarder Courant)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument voor de gevallenen in Laren is een bronzen beeld van een mensenfiguur, liggend op een horizontale vleugel die gekruist wordt door een verticale vleugel. Het geheel is geplaatst op een zwartgranieten voetstuk met de jaartallen "1940 - 1945".

Tekst
De tekst op het monument luidt:

"1940-1945"

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Laren herinnert aan de 68 Larense slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument diende als vervanging van een noodmonument, bestaande uit een hardstenen plaat met de tekst '1940-1945', dat direct na de oorlog was opgericht.

Oprichting
in 1949 kreeg Nel Klaassen de opdracht om een monument te ontwerpen dat het noodmonument op de Brink te Laren zou vervangen. De kosten hiervoor bedroeg 6.125 gulden, een bedrag dat geheel door de Larense bevolking werd opgebracht.

Onthulling
Het oorlogsmonument in Laren werd op 4 mei 1950 om 16:00 onthuld door burgemeester Naud van der Ven van Laren. De onthulling werd door honderden bewoners bijgewoond.

Locatie
Op de Brink te Laren.

Bron
http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regionaal-nieuws .

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht