Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Bram Kemp
Onthulling: 11 november 2011
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Rietlanden.

Marken, Gedenkteken voor de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 710 (foto: J. Vierveijzer)
Marken, Gedenkteken voor de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 710 (foto: J. Vierveijzer)
Marken, Gedenkteken voor de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 710 (foto: J. Vierveijzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken voor de bemanning van de bommenwerper Short Stirling BK 716 in Marken is een vliegtuigpropellerblad op een roestvrij stalen sokkel. Het is 3,5 meter hoog, 80 centimer breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IK BRACHT HEN TOT HIER

TER HERINNERING AAN DE CRASH VAN DE ENGELSE SHORT STIRLING BOMMENWERPER, SERIENUMMER BK716, WELKE IN DE NACHT VAN 25 OP 26 MEI 1943 IS NEERGEKOMEN IN HET IJSELMEER. DE GEHELE BEMANNING KWAM HIERBIJ OM HET LEVEN. HET WRAK LIGT 4 KM OOSTELIJK VAN MARKEN MET VERMOEDELIJK DE STOFFELIJKE RESTEN VAN 6 BEMANNINGSLEDEN NOG AAN BOORD

IN REMEMBRANCE OF THE CRASH OF THE ENGLISH SHORT STIRLING BOMBER, SERIAL BK 716, WHICH WAS LOST IN THE IJSSELMEER IN THE NIGHT OF MAY 25TH/26TH, 1943. ALL CREW MEMBERS LOST THEIR LIVES AS A RESULT OF THIS CRASH. THE WRECKAGE RESTS 4 KILOMETRES EAST OF THE ISLAND OF MARKEN WITH PRESUMABLY THE MORTAL REMAINS OF SIX MISSING CREW MEMBERS STILL ON BOARD

BEMANNING/ CREW

ZIJ VIELEN VOOR ONZE VRIJHEID

THEY GAVE THEIR LIVES FOR OUR FREEDOM'.

Wijzigingen
In oktober 2020 is het monument aangepast. De informatie over het vliegtuig en de bemanning bleek niet correct te zijn. Niet de BK 710, maar de BK716 is in Marken neergestort. Met de wijziging worden de bemanningsleden van beide toestellen worden herdacht. 

Symboliek
Het gedenkteken bestaat uit vier roestvrijstalen staanders. Deze geven aan dat het een vier motorig vliegtuig betreft. De plaat met de namen van de bemanningsleden wordt ondersteund door twee staanders in een V vorm. Deze staan voor de V van Victorie. Rond deze V vorm staan de zeven bemanningsleden afgebeeld, de golvende plaat onder het squadron-embleem symboliseert het water van het IJsselmeer, waar zich mogelijk nog zes bemanningsleden bevinden. Het propellerblad op het gedenkteken is afkomstig van de orginele Short Shirling BK710.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkteken te Marker is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van de Engelse bommenwerper Short Stirling BK716 die in de nacht van 25 op 26 mei 1943 in het IJsselmeer neerkwam.

Oprichting
De aanleiding om het monument op te richten was de vondst van een deel van het landingsgestel van het vliegtuig in het IJsselmeer tijdens een reddingsactie door de bemanning van reddingsboot 'Frans Verkade' van station Marken van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij gevolgd door de vondst (door duikers van de stichting 'Aircraft Recovery Group '40 -'45) van meer onderdelen van het vliegtuig.

Onthulling
Het gedenkteken voor de bemanning van de gealieerde bommenwerper Short Shirling BK 716 werd onthuld op 11 november 2011 door Lieutenant Commander Steve Hunt (H.M. Ambassy in the Netherlands) en nabestaanden van de bemanning.

Jaarlijks vindt op 4 mei een herdenking plaats bij dit monument.

Locatie
Tegenover het dorpshuis 't Trefpunt te Marker.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Trijntje de Waart | 4 mei 2020

Pieter Pereboom | 4 mei 2020

Marten van Altena | 30 april 2020

Let us not forget their names.

Neeltje Boneveld | 30 april 2020

We will not forget their names.

Gon en John Eindhoven | 29 april 2020

We zullen jullie nooit vergeten.