Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Robert Jansen
Onthulling: 29 september 2001
Adopteer dit monument.

Almelo, Gedenkteken in het Rosariumpark (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Almelo, Gedenkteken in het Rosariumpark (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Almelo, Gedenkteken in het Rosariumpark (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Almelo, Gedenkteken in het Rosariumpark (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Almelo, Gedenkteken in het Rosariumpark (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken in het Rosariumpark te Almelo is een plaat van cortenstaal. Het gedenkteken is 240 cm hoog, 90 cm breed en heeft een dikte van 3 cm. De roestkleur van het monument is typisch voor het gebruik van cortenstaal. In het monument zijn zeven rozen uitgesneden in de vorm van een kruis.

Bij het gedenkteken is een ANWB informatiebord geplaatst met toelichting en namen van de slachtoffers.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkteken in het Rosariumpark herinnert aan het neerkomen van bommen op het rosarium te Almelo op 11 juli 1940 omstreeks 13:30 uur. Het waren de eerste bommen die neerkwamen in Almelo in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit bombardement kwamen zeven personen in of nabij het rosarium om het leven. Het betrof het echtpaar P.J. van Toledo en D. van Toledo-Sprenger, Hendrik Meulenveld, de 14-jarige Gerrit Smit, de 7-jarige A.M. Hendriksen, de baby van de familie Krispijn en het 9-jarige zoontje van de familie Underberg.

Het is waarschijnlijk dat het ging om de brisantbommen van een Engels toestel, dit is echter niet met zekerheid te stellen. Naast de bommen die de zeven personen -waarvan één nog in de kinderwagen- fataal troffen vielen er ook nog enkele gewonden die allen het bombardement overleefden.

Na de oorlog werd in het Rosariumpark een berkenhouten kruis opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement. In 1954 was het kruis echter verrot. Tot in 2001 het huidige monument werd onthuld stond er geen monument. Het nieuwe gedenkteken staat op dezelfde lokatie als het oude gedenkteken. In 1949 waren op deze plek tevens de eerste herdenkingen. In ditzelfde jaar legden koningin Juliana en prins Bernhard hier kransen tijdens hun rondreis door Overijssel.

Oprichting
De oprichting van het monument in het Rosariumpark te Almelo was een initiatief van Stichting Gedenkteken Rosarium.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 september 2001 door mevrouw ter Haar-van Toledo.

Symboliek
Het gedenkteken symboliseert een oud berkenkruis en de zeven slachtoffers in de vorm van zeven rozen. Voor de rozenvorm is gekozen omdat het bombardement plaatsvond in en nabij een rosarium.

Locatie
Het gedenkteken staat op een veldje in het Rosariumpark aan de Tijhofslaan te Almelo.

Bronnen

  • De heer Gerrit Briene uit Almelo;
  • Artikel Stad en Ambt door dr. Everhard Jans;
  • C.B. Cornelissen en J. Slettenhaar, 'Onder de vleugels van de adelaar: de oorlogsjaren 1940-1945 in de gemeenten Almelo en Wierden', p. 82-84. Enschede: Witkamp 1982;
  • Historisch Informatiepunt in de Openbare Bibliotheek Almelo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht