Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Algemeen
Onthulling: 5 april 2005
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door De Tweeklank.

Aadorp, Bevrijdingsboom (foto: Dick van den Hoven fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsboom is een esdoorn, met daaromheen een laag struikje en plantjes. Bij de boom ligt een gedenksteen met daarop een tekst en esdoorn (marple leaf).

Tekst
De tekst op het informatiebord luidt:

'OP 5 APRIL 1945 WERD ALMELO BEVRIJD DOOR DE
4TH CANADIAN ARMOURED DIVISION

TER HERINNERING AAN 60 JAAR BEVRIJDING

05-04-1945 05-04-2005'.

Wijziging
In 2012 is het informatiepaneel bij de boom vervangen door een natuurstenen gedenksteen. De tekst is hetzelfde gebleven.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De boom is geplant als herinnering aan de strijd die er in deze omgeving is geleverd en die leidde tot het terugtrekken van de Duitse soldaten en de bevrijding van Aadorp. Het monument werd opgericht ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding.

De Canadezen trachtten vanuit Almelo achter het Twentekanaal - de Duitse verdedigingslinie - te komen. Vanuit Wierden boden de Duitsers felle tegenstand. Bij hun omtrekkende beweging via de Bruglaan in Aadorp stuitten de Canadezen op in boerderijen verschanste groepjes Duitse soldaten. Met vlammenwerper-carriers werden de Duitsers tot aftocht en overgave gedwongen.

Onthulling
Het monument is op 5 april 2005 onthuld door wethouder Sjoers met de basisschoolkinderen uit de groepen 7 en 8.

Herdenking
Jaarlijks zal er een herdenking plaatsvinden op 4 mei, die zal bestaan uit toespraken, kranslegging en twee minuten stilte.

Bron
Dick van den Hoven.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.