Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 29 juni 2011
Adopteer dit monument.

Wageningen, plaquette Bowlespark 2 (foto: Rob Groendijk)
Wageningen, plaquette Bowlespark 2 (foto: Rob Groendijk)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette Bowlespark 2 in Wageningen is uitgevoerd in graniet.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'JACOBUS WESTLAND
1902-1944
RACHEL WESTLAND-KRASNER
1903-1977
JOODS VERZET'. 

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Westland Jacobus 01-06-1902 06-06-1944
Westland-Krasner Rachel 17-03-1903 10-04-1977

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Jacobus Westland en Rachel Krasner waren joodse Wageningers en hebben met gevaar voor eigen leven van 1940 tot 1943 joodse lotgenoten een veilig onderkomen bezorgd. In 1943 moesten ze zelf onderduiken. Westland werd na verraad opgepakt en door de Duitsers geëxecuteerd.

Locatie
De plaquette is aangebracht in de stoep langs het woonhuis op Bowlespark 2 in Wageningen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.