Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: K.Gerssen
Onthulling: 2 mei 2007
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door CBS De Barte.

Hemelum, herdenkingsmonument (foto: Inger Schaap)
Hemelum, herdenkingsmonument (foto: Inger Schaap)
Hemelum, herdenkingsmonument (foto: Inger Schaap)
Hemelum, herdenkingsmonument (foto: Inger Schaap)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument is een buizen- en mozaïekcompositie, omgeven door ringen van roestvrijstraal. Bij het monument staat een informatiebord.

Tekst
De tekst op monument luidt:

'OMRINGD MET ONZE GEDACHTEN LEVEN ZIJ VOORT.'

Symboliek
De grote aluminium buizen stellen de twee gevallenen voor: S. Sijtsma en Y.B. Yntema, twee inwoners van Hemelum die kort voor de bevrijding zijn gefusilleerd. De buizen zijn in een 'V' vorm gevallen. De 'V' van vrijheid. De buizen eromheen symboliseren degenen die zij achterlieten, maar zijn zo neergezet dat de buizen niet omvallen, dus ook niet vergeten worden. Zij 'ondersteunen' de herinnering aan hen.

Rondom de buizen zijn stenen ingemetseld met opvallende kleuren, zij stellen de mensen voor die zich tijdens de oorlog hebben ingezet voor onder andere onderduikers en vliegers, daarom zitten er ook 'onopvallende' stenen tussen. Dit gedeelte wordt omsloten door een bovenste ring. De mozaïekcompositie geeft de kleurrijke wereld van nu aan, vele basisschoolleerlingen en andere belangstellende dorpsbewoners hebben meegewerkt aan het maken van kleurrijke mozaiek-tableaus.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkinsgmonument in Hemelum (gemeente Súdwest-Fryslân) herinnert de inwoners van Hemelum aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
Het initiatief tot oprichting van het monument werd in 2005 genomen door de feestcommissie van Hemelum.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2007.

Bron
website van Hemelum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.