Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Brede school De Jutter.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de bemanning van de verongelukte Stirling LK209 bommenwerper is een liggende steen waarop een plaquette is aangebracht.

Tekst
De inscriptie op het monument luidt:

'TEGEN HET HIERACHTER GELEGEN DUIN STORTTE OP 23 MAART 1945 DE STIRLING LK209 MA T VAN 161 SQUADRION VAN DE ROYAL AIR FORCE NEER.

DE VIERMOTORIGE BOMMENWERPER WAS UITGESTUURD VOOR EEN WAPENDROPPING TEN BEHOEVE VAN DE VERZETSBEWEGING IN NEDERLAND

DE BEMANNING VAN HET TOESTEL BESTOND UIT:
PILOOT, FLIGHT LIEUTENANT, ALAN H. AITKEN
BOORDWERKTUIGKUNDIGE, FLIGHT ENGINEER, WILLIAM HORROCKS
NAVIGATOR, NAVIGATOR, RONALD A. CASTON, 23 JAAR
MARCONIST/SCHUTTER, WIRELESS OPERATOR/AIR GUNNER, REGINALD SWIFT, 22 JAAR
BOMRICHTER, AIR BOMBER, WILLIAM L. SHAW, 22 JAAR
SCHUTTER, AIR GUNNER, ALEXANDER R. PATON, 24 JAAR
STAARTSCHUTTER, AIR GUNNER, JOSEPH T. WHITE, 23 JAAR

ALLEEN DE STAARTSCHUTTER JOSEPH WHITE OVERLEEFDE DE CRASH.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de bemanning van de verongelukte Stirling LK209 herinnert aan de bemanning van de bommenwerper die op 23 maart 1945 tijdens de crash van het vliegtuig om het leven kwamen.

Op 22 maart 1945 begint de bemanning van de viermotorige Stirling bommenwerper, de Stirling LK209 aan hun missie om 25 containers met materiaal voor de Nederlandse verzetsbeweging nabij Breukelen te droppen. Toen de bommenwerper over Vlieland vloog kwam de laag vliegende Stirling binnen het schootsbereik van de Oost-Batterij op Vlieland en kreeg het de volle laag van de Duitse luchtafweerkanonnen die daar stonden opgesteld.

Met 200 kilometer per uur slaat de Stirling tegen een duin en vliegt vrijwel meteen in de brand waarbij de cockpit en het gedeelte rond de vleugels in een vuurzee veranderen. Alleen piloot F/Lt. A.H. Aitken en staartschutter Joseph T. White overleven de crash, beiden worden door de Duitsers afgevoerd. Aitken overlijd op weg naar Harlingen. 

Locatie
Het monument ligt langs de wandelroute Bomenland/Vogelland, aan de Postweg 7, op Vlieland.

Bron
De heer Dirk Bruin.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht