Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Eduard Arutjnia
Onthulling: 16 mei 2011
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bestaat onder meer uit een blok van Franse kalksteen waarop een Franse helm ligt. Aan de bovenzijde is een kam, aan de voorzijde een springende granaat en de letters R.F. Het eerste symboliseert de infanterie en het tweede is de afkorting van République Française. Aan de voorzijde is een bronzen plaquette met een Nederlandse en Franse tekst. Daarop worden ook de betrokken eenheden vermeld. Het naar de Postbrug gerichte monument heeft aan de zijkant de Franse tricolore in reliëf. Een koperen palm en een symbool van Le Souvenir Français zijn aan het blok bevestigd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument komt in de onmiddellijke nabijheid waar in de meidagen van 1940 hevig werd gevochten. Het Franse leger kwam na de Duitse inval Nederland te hulp. Zeeland was belangrijk vanwege de Westerschelde naar de Antwerpse haven. Het monument herdenkt met name de Franse verdediging in de driehoek Wemeldinge, Hansweert en Kapelle. De verdediging mislukte. In Kapelle liggen nog steeds tientallen gesneuvelde Fransen begraven op het militair ereveld.

Bronnen

  • 'Postbus krijgt een Frans oorlogsmonument', de Bevelander, 10 mei 2011

Locatie

Het monument staat bij de Postbrug in Kapelle (Gemeente Kapelle).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht