Adopteer een monument
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De herinneringssteen is een gebakken en geglazuurde plaat. De afmetingen zijn 715 mm x 650 mm x 75 mm en de steen is geplaatst op een gemetselde voet van baksteen van 540 mm hoog. Op de steen is een afbeelding te zien van een Limburgs gezin met kinderen dat wordt onthaald door een echtpaar uit Peize. Ook staan er op de steen twee provinciewapens: linksonder dat van Limburg, rechtsonder dat van Drenthe.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'DANKBARE HERINNERING
VAN DE
LIMBURGSCHE EVACUEES
17 JAN - 8 JUNI.
1945'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Locatie
De steen is geplaatst in de hal van de kerktoren van de dorpskerk van Peize. Tot 2001 hing de steen in de hal van het gemeentehuis van Peize, maar toen dat gebouw verkocht werd, is de steen naar de kerk verplaatst.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht