Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 3 september 2011
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De 'plaquette voor Heije Schaper' in Joure (gemeente De Fryske Marren) is een plaquette met daarop een tekst met informatie over Heije Schaper

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Plaquette voor Heije Schaper' in Joure (gemeente De Fryske Marren) herinnnert aan de geboren Jouster Heije Schaper die op 89-jarige leeftijd in 1996 in Den Haag overleed. Schaper heeft bij de marine en de luchtmacht gezeten. Hij was Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten van 1956 tot 1961 en staatssecretaris van Defensie in de kabinetten Cals en Zijlstra met de Koninklijke Luchtmacht in zijn portefeuille.

In 1940 wist hij met een watervliegtuig naar Engeland te ontkomen waar hij in het bekende 320 Squadron van de Marine Luchtvaart Dienst verkennings- en bombardementsvluchten uitvoerde. In oktober 1940 probeerde hij verzetsmensen in Nederland op te halen. Tijdens een gevaarlijke tocht landde Schaper met een watervliegtuig op de Tsjûkemar. Zijn komst was aan de Duitsers verraden. Het vliegtuig werd beschoten maar Schaper en zijn bemanning konden ontkomen. Voor deze missie kreeg Schaper op 15 november 1940 uit handen van Koningin Wilhelmina de Militaire Willems-Orde.

Boven Ameland werd Schaper door de Duitsers uit de lucht geschoten. Hij wilde nog proberen te ontsnappen door weg te zwemmen, maar de Duitsers pikten Schaper op. Hij werd in het beruchte strafkamp Stalag Luft III opgesloten. Daar groef hij mee aan de beroemde ontsnappingstunnel die nog in 'The Great Escape' is verfilmd.

Locatie
De plaquette is aangebracht op café het Syl in Joure (gemeente De Fryske Marren), het geboortehuis van Heije Schaper.

Bron
'Plaquette voor WO-II-oorlogsheld', dé weekkrant Fryslan, 23 augustus 2011.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht