Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Tijdloos is de stilte…’ in Amsterdam is een plaquette van kunststof.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘TIJDLOOS IS DE STILTE…

ZONDAG, 26 NOVEMBER 1944, VOND EEN LUCHTAANVAL PLAATS OP HET HOOFD-
KWARTIER VAN DE DUITSE SICHERHEITSDIENST (SD), ONDERGEBRACHT IN DE CHRISTELIJKE HBS EN IN DE MEISJES HBS (THANS SCHOLENGEMEENSCHAP GERRIT VAN DER VEEN)IN DE TOENMALIGE EUTERPESTRAAT, NU GERRIT VAN DER VEENSTRAAT. VANUIT DIT HOOFDKWARTIER WERD DE DEPORTATIE GEORGANISEERD VAN MEER DAN 70.000 AMSTERDAMSE JODEN. OOK WERDEN ER VERZETSLIEDEN VERHOORD EN GEMARTELD EN WAREN ER BELANGRIJKE GEGEVENS OPGESLAGEN. DE CHRISTELIJKE HBS, AAN HET ADAMA VAN SCHELTEMAPLEIN, WERD VOLLEDIG VERWOEST EN DE MEISJES HBS WERD ZWAAR BESCHADIGD.

BIJ DEZE OPERATIE – DIE WERD UITGEVOERD DOOR 36 TYPHOON JACHTBOMMEN-
WERPERS VAN DE BRITSE LUCHTMACHT (RAF) – ZIJN HELAAS OOK 40 WOONHUIZEN VERNIELD. ZO WERD DE HOEK VAN DE EUTERPESTRAAT EN DE ALBRECHT DÜRERSTRAAT VOL GETROFFEN WAARBIJ 39 MENSEN OP SLAG WERDEN GEDOOD.

VANWEGE HET GROTE AANTAL NIET-IDENTIFICEERBARE SLACHTOFFERS, IS HET JUISTE AANTAL DODEN VAN DEZE LUCHTAANVAL NOOIT VASTGESTELD, MAAR NAAR SCHATTING ZIJN 54 BURGERS OM HET LEVEN GEKOMEN EN RAAKTEN ER 14 ZWAAR GEWOND.

VIJFTIG JAAR LATER IS DEZE GEDENKPLAAT AANGEBRACHT.

26 NOVEMBER 1994.’

De geschiedenis

Het monument ‘Tijdloos is de stilte…’ in Amsterdam herinnert aan de Britse luchtaanval op 26 november 1944, waarbij de toenmalige Christelijke HBS werd verwoest en de Meisjes HBS zwaar beschadigd raakte. Ook werden bij het bombardement veertig woonhuizen vernield. Hierbij zijn 39 mensen op slag gedood.

Een groot aantal slachtoffers was door de impact van de bommen niet meer te identificeren. Daardoor is het juiste aantal doden van het bombardement nooit vastgesteld. Maar naar schatting zijn 54 burgers omgekomen en raakten er veertien zwaar gewond.

In de toenmalige Christelijke HBS en de Meisjes HBS (thans Scholengemeenschap Gerrit van der Veen) was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Nederlandse afdeling van de Duitse
Sicherheitsdienst (SD) en de ‘Zentralstelle für Jüdische Auswanderung’
gevestigd. Vanuit deze gebouwen werd de deportatie van meer dan 70.000 Amsterdamse Joden georganiseerd. Ook werden hier verzetsmensen verhoord
en gemarteld.

Vlak na de bevrijding, op 27 mei 1945, is de Euterpestraat, waaraan de HBS was gevestigd, vernoemd naar de Amsterdamse verzetsman Gerrit van der Veen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 november 1994.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is aangebracht op de gevel van het Gerrit van der Veen College, gevestigd aan de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents