Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 26 november 1994
Adopteer dit monument.

Amsterdam, 'Tijdloos is de stilte...' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Tijdloos is de stilte...' in Amsterdam is een plaquette van kunststof.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TIJDLOOS IS DE STILTE...

ZONDAG, 26 NOVEMBER 1944, VOND EEN LUCHTAANVAL PLAATS OP HET HOOFD-
KWARTIER VAN DE DUITSE SICHERHEITSDIENST (SD), ONDERGEBRACHT IN DE CHRISTELIJKE HBS EN IN DE MEISJES HBS (THANS SCHOLENGEMEENSCHAP GERRIT VAN DER VEEN)IN DE TOENMALIGE EUTERPESTRAAT, NU GERRIT VAN DER VEENSTRAAT. VANUIT DIT HOOFDKWARTIER WERD DE DEPORTATIE GEORGANISEERD VAN MEER DAN 70.000 AMSTERDAMSE JODEN. OOK WERDEN ER VERZETSLIEDEN VERHOORD EN GEMARTELD EN WAREN ER BELANGRIJKE GEGEVENS OPGESLAGEN. DE CHRISTELIJKE HBS, AAN HET ADAMA VAN SCHELTEMAPLEIN, WERD VOLLEDIG VERWOEST EN DE MEISJES HBS WERD ZWAAR BESCHADIGD.

BIJ DEZE OPERATIE - DIE WERD UITGEVOERD DOOR 36 TYPHOON JACHTBOMMEN-
WERPERS VAN DE BRITSE LUCHTMACHT (RAF) - ZIJN HELAAS OOK 40 WOONHUIZEN VERNIELD. ZO WERD DE HOEK VAN DE EUTERPESTRAAT EN DE ALBRECHT DÜRERSTRAAT VOL GETROFFEN WAARBIJ 39 MENSEN OP SLAG WERDEN GEDOOD.

VANWEGE HET GROTE AANTAL NIET-IDENTIFICEERBARE SLACHTOFFERS, IS HET JUISTE AANTAL DODEN VAN DEZE LUCHTAANVAL NOOIT VASTGESTELD, MAAR NAAR SCHATTING ZIJN 54 BURGERS OM HET LEVEN GEKOMEN EN RAAKTEN ER 14 ZWAAR GEWOND.

VIJFTIG JAAR LATER IS DEZE GEDENKPLAAT AANGEBRACHT.

26 NOVEMBER 1994.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Tijdloos is de stilte...' in Amsterdam herinnert aan de Britse luchtaanval op 26 november 1944, waarbij de toenmalige Christelijke HBS werd verwoest en de Meisjes HBS zwaar beschadigd raakte. Ook werden bij het bombardement veertig woonhuizen vernield. Hierbij zijn 39 mensen op slag gedood.

Een groot aantal slachtoffers was door de impact van de bommen niet meer te identificeren. Daardoor is het juiste aantal doden van het bombardement nooit vastgesteld. Maar naar schatting zijn 54 burgers omgekomen en raakten er veertien zwaar gewond.

In de toenmalige Christelijke HBS en de Meisjes HBS (thans Scholengemeenschap Gerrit van der Veen) was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Nederlandse afdeling van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) en de 'Zentralstelle für Jüdische Auswanderung' gevestigd. Vanuit deze gebouwen werd de deportatie van meer dan 70.000 Amsterdamse Joden georganiseerd. Ook werden hier verzetsmensen verhoord en gemarteld.

Vlak na de bevrijding, op 27 mei 1945, is de Euterpestraat, waaraan de HBS was gevestigd, vernoemd naar de Amsterdamse verzetsman Gerrit van der Veen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 november 1994.

Locatie
Het monument is aangebracht op de gevel van het Gerrit van der Veen College, gevestigd aan de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.