Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door SMDB De Diamant.

Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Harlingen, Halifax-monument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Halifax-monument' in Harlingen is een plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'F/SGT. DAVID CROFTON SMITH, 21 GB
SGT. CHARLES LIONEL KING, 32 GB
SGT. EDWARD FREDERICK KINERMAN, 21 GB
SGT. MURRAY HUDLEY NESBITT, 23 CND
SGT. WILLIAM JOHN MERRIGAN, 22 GB
SGT. BARNARD ANGUS BUNGTING, 20 GB
SGT. ERIC WILSON THOMAS, 22 GB

AIRCRAFT: HALIFAX MK, B.II, 51 SQ
DEPARTED FROM SNAITH, GB 12TH MAY 1943, 23,33. DESTINATION; DUISBURG, NOT REACHED.
TIME OF CRASH: 13TH MAY 1943 02.02.
CAUSE OF CRASH: SHOT DOWN BY A NIGHTFIGHTER.

THEY ALL LIE TO REST IN THE GENERAL CEMETRY OF HARLINGEN. THEY GAVE THEIR LIVES FOR OUR FREEDOM.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Halifax-monument' in Harlingen is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper die hier in 1943 aan het 'Zwarte weggetje' is verongelukt.

De namen van de zeven gesneuvelde bemanningsleden luiden: David C. Smith, Edward F. Kinerman, Charles L. King, Murray H. Nesbitt, William J. Merrigan, Barnard A. Bunting en Eric W. Thomson.

In de periode van maart tot en met juli 1943 bombardeerden zowel de Amerikaanse USAAF (overdag) en de Britse RAF ('s nachts) het Duitse Ruhrgebied, de zogeheten 'Battle of the Ruhr'. In de nacht van 12 op 13 mei 1943 was Duisburg het doel. Vanaf verschillende bases in Engeland vertrok een vloot van 572 bommenwerpers om Duitsland's grootste Rijnhaven en belangrijke industriestad onder handen te nemen.

Eén van die bommenwerpers was de Halifax DT.645/MH 'B' van 51 Squadron van de RAF. Even voor half twaalf (Engelse tijd) op woensdag 12 mei 1943 vertrok het toestel van de luchtmachtbasis basis Snaith (in de buurt van Leeds) met als bemanning piloot David C. Smith, boordwerktuigkundige Edward F. Kinerman, radiotelegrafist Charles L. King, rugschutter Murray H. Nesbitt, staartschutter William J. Merrigan, bommenrichter Barnard A. Bunting en navigator Eric W. Thomson. Piloot Smith had de rang van Flight Sergeant, de rest van de bemanning die van Sergeant. Charley King was met zijn 32 jaar ruim de oudste aan boord, de anderen varieerden in leeftijd van 21 tot 23 jaar. Vijf waren afkomstig uit Engeland, de twee anderen (Thomson en Nesbitt) uit Canada.

De Halifax was geladen met twee bommen van 450 kg, 48 brandbommen van 14 kg en 630 brandbommen van 1,5 kg. Maar haar doel, de stad Duisburg, heeft het toestel nooit bereikt. Boven het noorden van Nederland, ver buiten de voorgeschreven route, werd de bommenwerper opgemerkt door de Duitse radarposten. Een nachtjager van het type Messerschmitt Bf110 van de Fliegerhorst Leeuwarden werd er op afgestuurd. Op ongeveer 5000 meter boven Herbaijum vuurde Oberleutnant Lothar Linke met kanonnen op de Halifax, waardoor enige stuurvlakken van de staart van de bommenwerper werden weggeschoten.

Het onbestuurbaar geraakte vliegtuig raakte in een vrille, waardoor een angstaanjagende herrie ontstond. Door het mooie weer was het kabaal tot ver in de omtrek te horen. Al rondtollend viel de Halifax omlaag. Voor de inzittenden was het onmogelijk nog iets te ondernemen. Vlak voor het de grond bereikte brak de Halifax in stukken uiteen en kwam verspreid over een groot gebied rondom de boerderij 'Groot Ropens' aan de grond.

Aanvankelijk werden de volgende ochtend slechts vijf lichamen aangetroffen. Later op de dag werden de overige twee bemanningsleden gevonden tussen de hoge gewassen. Op zaterdag 15 mei 1943 werden ze begraven op de Algemene Begraafplaats te Harlingen. Eerst naast elkaar, maar door een naoorlogse herindeling liggen Bunting en Thompson sindsdien op enige afstand van de anderen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht