Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Zuidoostbeemster, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: gemeente Purmerend CC BY 3.0)
Zuidoostbeemster, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (foto: gemeente Purmerend CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Zuidoostbeemster (gemeente Purmerend) is een wit kruis, omringd door een naar boven toe uitlopend wit hekwerk.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Zuidoostbeemster (gemeente Purmerend) is opgericht ter nagedachtenis aan twee RAF-piloten die op 19 augustus 1940 zijn omgekomen nadat hun vliegtuig boven de Beemster was neergeschoten.

De namen van de twee gesneuvelde vliegers luiden: sergeant K.H. Dobb en sergeant A.M. Pillans.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Zuiderweg in Zuidoostbeemster (gemeente Purmerend).

Bron
Gemeente Beemster.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Annelies Kleindieck-Olij | 5 mei 2017

Tijdens herdenking op op 4 mei 2017 om 18.10 uur kwamen zoals ieder jaar weer vier vliegtuigen een eresaluut geven. Mijn 93-jarige moeder, als koerierster in het verzet actief, begroette hen vanaf een parkeerplaats met hetzelfde enthousiasme als 72 jaar geleden!!!

Marion Stam | 3 mei 2017

Op 4 mei wordt er in een weiland in de Zuidoostbeemster een herdenkingsplechtigheid gehouden. Een kleinschalig gebeuren dat niet meer omvat dan een paar toespraken en het leggen van een krans en wat bloemen. Toch is het een bijzondere bijeenkomst.
http://mamisdehortop.nl/2017/05/03/herdenken-doe-ik-hier/