Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Dhr. H. Bakker
Adopteer dit monument.

Middenbeemster, monument bij de voormalige 'Vakteekenschool' (foto: gemeente Purmerend)
Middenbeemster, monument bij de voormalige 'Vakteekenschool' (foto: gemeente Purmerend)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de voormalige 'Vakteekenschool' in Middenbeemster (gemeente Purmerend) is een plaquette van grijze natuursteen, waarop vier Nederlandse vlaggen zijn aangebracht. De plaquette ligt op de grond.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING
AAN DE
OUD LEERLINGEN
W. WOESTENBURG
H. BEERS EN P. ROL
GEVALLEN IN DE STRIJD
TEGEN
DUITSCHE TERREUR.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de voormalige 'Vakteekenschool' in Middenbeemster (gemeente Purmerend) is opgericht ter nagedachtenis aan drie oud-leerlingen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de bezetter hebben verzet en hierbij zijn omgekomen.

De namen van de drie omgekomen mannen luiden: Willem Woestenburg, Hen Beers en Piet Rol.

Hendricus Jozef Beers werd geboren op 30 maart 1922 in Beemster. Hij was koster. Willem Woestenburg werd geboren op 12 november 1919 in De Rijp. Hij was timmerman. Beide mannen waren tijdens de bezetting lid van het verzet en werden door de Duitse bezetter op 6 februari 1945 omgebracht in De Rijp. Beers ligt begraven op de R.K. begraafplaats in Westbeemster. Woestenburg ligt begraven op de R.K. begraafplaats naast de Sint-Bonifatiuskerk in De Rijp.

Pieter Rol werd geboren op 23 mei 1922 in Beemster. Hij was schoenmaker en overleed op 5 maart 1945 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Hier ligt hij ook begraven.

Oprichting
De plaquette werd na de oorlog gemaakt door de heer H. Bakker, oud-docent van de 'Vakteekenschool'.

Locatie
De plaquette bevindt zich in de nabijheid van het schoolgebouw waar voorheen de 'Vakteekenschool' was gevestigd, aan de Rijperweg in Middenbeemster (gemeente Purmerend).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht