Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Christien Nijland
Onthulling: 1994
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'plaquette op de plek van het hoofdkwartier van John Frost'

Het monument

Vorm en materiaal
De 'plaquette op de plek van het hoofdkwartier van John Frost' in Arnhem is een bronzen plaquette waarop een tekst en een reliëf is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HIER
WAS IN SEPTEMBER
1944
HET HOOFDKWARTIER
VAN LUITENANT-KOLONEL
JOHN D. FROST

HERE WAS IN
SEPTEMBER
1944
THE HEAD-
QUARTERS
OF
LIEUTENANT-
COLONEL
JOHN D.
FROST'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'plaquette op de plek van het hoofdkwartier van John Frost' in Arnhem is opgericht ter markering van de plek waar in september 1944 het hoofdkwartier van luitenant-kolonel John D. Frost gevestigd was.

Luitenant-kolonel John D. Frost vestigde zijn stafkwartier in een woning nabij de plaats van de plaquette. Van hieruit verdedigde hij met delen van zijn bataljon en andere eenheden in september 1944 de noordelijke oprit van de verkeersbrug. Ondanks verwoede pogingen en ten koste van ernstige verliezen, zijn ze er niet in geslaagd de brug zélf, en met name de zuidelijke oprit, in te nemen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1994.

Locatie
De plaquette is bevestigd aan de muur van een gebouw aan het Prinsenhof te Arnhem.

Bron
Brochure Freedom Trail - Route langs markante Arnhemse locaties uit '40-'45, uitgegeven door de gemeente Arnhem en het Gelders archief, met medewerking van de Gelderland Bibliotheek (2e druk, april 2006).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht