Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Appie Drielsma (1937)
Onthulling: 16 maart 2011
Adopteer dit monument.

Middelburg, plaquette in de hal van het NS-station (foto: H. Romers)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de hal van het NS-station in Middelburg is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 24 MAART 1942 BEGON
DE LANGE REIS VAN DE
ZEEUWSE JODEN NAAR DE
VERNIETIGINGSKAMPEN
1940-1945'

Hieronder is een Hebreeuwse tekst aangebracht waarvan een vertaling luidt:

'EN DE NAAM VAN DE DODE ZAL
NIET WORDEN UITGEWIST
UIT DE KRING VAN ZIJN BROEDER
EN UIT DE POORT VAN ZIJN STAD.
GIJ ZIJT HEDEN GETUIGEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de hal van het NS-station herinnert de inwoners van Middelburg aan de ongeveer tachtig Zeeuwse Joden die op 24 maart 1942 door de Nazi's op transport werden gesteld.

Op 24 maart 1942 werden ongeveer tachtig Zeeuwse Joden vanaf het station Middelburg op transport gesteld. Via tussenstops als het getto in Amsterdam belandden de meesten in de vernietigingskampen in Oost-Europa waar ze het leven lieten. Ongeveer honderdentwintig Zeeuwse joden kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bewuste dag werden er zo'n tachtig van hen op transport gesteld.

Het leeuwendeel van hen woonde in Middelburg. Met het transport kwam er een voorlopig einde aan de joodse aanwezigheid in Middelburg waar joden zich sinds de zeventiende eeuw hadden gevestigd. Na de oorlog keerden slechts enkelen terug.

Oprichting
De oprichting van de plaquette was een initiatief van oud-wethouder Jan van der Weel van Middelburg. Van der Weel nam dit initiatief omdat er weliswaar een monument dat herinnert aan de jodenvervolging in Middelburg is, op de Joodse Begraafplaats aan de Walensingel, maar deze is niet bereikbaar voor belangstellenden. De stichting Synagoge Middelburg heeft zich ingezet om het kunstwerk te realiseren.

Onthulling
Commissaris van de Koningin Karla Peijs en burgemeester Koos Schouwenaar onthulden de plaquette.

Locatie
De plaquette in de hal van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Middelburg.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Yvonne | 4 mei 2020

Bertie van Gelder | 4 mei 2020

Mede ter herinnering aan de kunstenaar Appie Drielsma

Ineke van de put | 29 april 2020