Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 29 september 1994
Adopteer dit monument.

Nieuwstadt, bevrijdingsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) is een marmeren plaquette waarop een tekst is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 29 SEPTEMBER 1944 WERD
NIEUWSTADT BEVRIJD DOOR DE
113E CAVALERIE GROEP EN DE
2E PANTSER DIVISIE VAN HET
1E AMERIKAANSE LEGER'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de bevrijding van Nieuwstadt op 29 september 1944 door de 113e cavalerie groep en de 2e pantser divisie van het 1e Amerikaanse leger.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Dhr. Arno Lasoe en is in samenwerking met de Heemkundevereniging Nieuwstadt gerealiseerd.

Onthulling
Het monument is op 29 september 1994 onthuld.

Locatie
Het bevrijdingsmonument is geplaatst aan de gevel van het voormalig stadhuis van Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) aan de Markt 1.

Bron
Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht