Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Hells Fury’ in Aalsmeer is een en zuil van glas waarin foto’s van het neerstorten van de Hell’s Fury (gemaakt uit een vliegtuig uit hetzelfde konvooi) zijn verwerkt. Tevens is er een tekst op het monument aangebracht. Aan weerszijde van het monument is een vlaggenmast en een bloembak geplaatst. Het monument is circa drie meter hoog.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘HELLS FURY

13 DECEMBER 1943

555 BOMB SQ 386 BOMB GP (M)

RAYMOND P SANFORD
RAYMOND C ROBERTS
CHARLES A JACKSON
SLOAN B PETERSON
WILLIAM E TURNER
ROBERT M BECKER
HERBERT M KING

DE HELLS FURY WORDT TIJDENS EEN BOMBARDEMENT
OP SCHIPHOL DOOR EEN GRANAAT GETROFFEN. EEN
VLEUGEL WORDT MET MOTOR EN AL VAN DE ROMP
GERETEN. DE MARAUDER B-26 SCHIET ALS EEN
KOMEET OMLAAG EN IN EEN UITBARSTING
VAN VUUR NIET VER VAN HIER TE PLETTER.
ALLEEN PILOOT SANFORD OVERLEEFT.’

De geschiedenis

Het monument ‘Hells Fury’ in Aalsmeer is opgericht ter nagedachtenis aan de bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht die hier op 13 december 1943 neerstortte nadat deze getroffen was door Duits luchtafweergeschut.

De namen van de slachtoffers luiden: Robert M. Becker, Charles A. Jackson, Herbert M. King, Sloan B. Peterson, Raymond C. Roberts en William E. Turner.

Tijdens een missie naar vliegveld Schiphol, werd het vliegtuig getroffen door Duits luchtafweer geschut en stortte het vliegtuig op 13 december 1943 neer in de buurt van de huidige G. den Hertoglaan in Aalsmeer Oost. Hierbij zijn 6 van de zeven bemanningsleden omgekomen. Alleen Captain Raymond P. Sanford overleefde het drama. Hij werd krijgsgevangen gemaakt.

Tijdens het bouwrijp maken van het gebied voor de nieuwbouwwijk Nieuw Oosteinde in Aalsmeer werden brokstukken gevonden van de Hell’s Fury.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Crash.

Onthulling
Het monument is op 4 mei 2011 onthuld door Consul General van de Verenigde Staten van Amerika mw Julie E. Ruterbories, burgemeester Pieter Litjens, Joop Kok (ontwerper van het gedenkteken) en Peter de Raaf (voorzitter van de Stichting Crash).

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument ‘Hells Fury’ staat aan de G. den Hertoglaan te Aalsmeer.

Bron

Gemeente Aalsmeer.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Willem van Bloemen | 16 jul 2020

Het is 2018, het jaar waarin 75 jaar geleden de twee-motorige Amerikaanse B-26 Marauder bommenwerper, bijgenaamd: ‘Hell’s Fury’, is neergestort op de plaats van dit monument.

Op 13 december 1943 vond de aanval plaats door de geallieerden op vliegveld Schiphol, wat door de Duitse bezetter in gebruik was. Het vernietigen van Schiphol was op dat moment ter bescherming van de acties in Engeland en op zee.

De aanval werd uitgevoerd door 216 bommenwerpers in drie fasen. 215 bommenwerpers keerden terug naar Engeland.

Net nadat de Hell’s Fury zijn bommenlading op het doel heeft afgeworpen in de derde fase van de aanval, wordt het als enige toestel van de 216 getroffen door het Duitse luchtafweergeschut.

De linkervleugel wordt afgerukt en ook een deel van de romp. Rond 15.10 uur stortte een groot deel van de Hell’s Fury neer op het weiland van boerderij Blom aan de Hornweg in Aalsmeer.

Piloot Capt. Raymond Sanford wordt door de explosie uit het toestel geslingerd en komt levend aan de parachute op de grond bij de Zwarte weg in Aalsmeer.

Alle andere jonge bemanningsleden verloren daarbij hun leven. Hun namen zijn R. Roberts; C.A. Jackson; radio-operator S.B. Peterson; R.M. Becker en H.M. King. Twee van hen, Becker en King worden, nabij de Legmeerdijk, dood gevonden. Alleen het lichaam van William E. Turner, het zesde slachtoffer, kon niet formeel worden geïdentificeerd

Drie dagen na het drama, op 16 december, worden zij begraven op de Nieuw Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Later, in 1946, worden zij elders herbegraven.

De overlevende Piloot Sanford wordt krijgsgevangen gemaakt en komt in kamp Stalug Luft I in Barth, een plaats ten Noord-Oosten van Hamburg terecht. Het verlies van zijn mannen heeft hij zijn leven lang gedragen.

Van het niet-geïdentificeerde zesde slachtoffer werd in 1950, zeven jaar ná de crash, in Amerika in Neuville aangenomen dat het vliegenier Turner moest zijn. Hij werd herbegraven in een gezamenlijk graf op Arlington National Cemetery.

Rond 1985, 42 jaar later, wordt er een wet aangenomen, onder presidentschap van Reagan, met daarin de opdracht om alle zaken waarbij definitieve identificatie nog niet helemaal konden worden vastgesteld, maar met nieuwe technieken dan wel –heropgraving van stoffelijke resten mogelijk te maken- voor een DNA-vergelijking.

In 2007, 64 jaar later, worden bij bouwwerkzaamheden in de wijk Nieuw Oosteinde in Aalsmeer opnieuw resten gevonden van de crash van de Hell’s Fury.

Opnieuw werd er een link gevonden in de uiteindelijke speurtocht naar identificatie van het niet-geïdentificeerde zesde slachtoffer.

In 2012 kwam hierdoor het eerdere onderzoek van William Turner weer op tafel bij de instanties en werden nabestaanden gevraagd DNA af te staan.

Het onderzoek gaf begin 2017 uitsluitsel. Samen met de vondsten in 2007, incl. het wapennummer van de 0.5 mm Browning machinegeweer en alle dossiergegevens werd vastgesteld, dat dit alles allemaal werkelijk overeenkwam met de gegevens van de omgekomen Turner, de boordwerktuigkundige van de Hell’s Fury, op 13 december 1943.

Op 22 augustus 2017 werd Sgt. William E. Turner in de aanwezigheid van nabestaanden met alle militaire plechtigheden naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Nashville National Cemetery. Ruim 74 jaar nadat hij omkwam aan boord van de ‘Hell’s Fury’ boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De moeder van William Turner wist dat hij thuis zou komen!

De zes mannen van de Hells Fury hebben met hun leven de vrijheid betaald voor een wereld waar wij dag-in, dag-uit van mogen genieten.

Zij tonen aan hoe kostbaar vrijheid eigenlijk is. De vrijheid, hier in dit deel van Europa, waarvan de inwoners sinds mensenheugenis niet zo lang in vrede en dus in vrijheid hebben kunnen leven. Als wijk Nieuw Oosteinde kunnen we onze dankbaarheid blijk geven middels dit monument, om daar bij stil te kunnen staan wanneer we dat in vrijheid kunnen en willen.

Henk van Stipriaan | 10 okt 2017

Dit is mijn bijdrage


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents