Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument van de familie Cohen in Beek heeft een grijze, natuurstenen zerk met daarop een afbeelding van twee zegenende handen.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:

‘GERRIT COHEN
GEB. 26 CHESJWAN 5682
27 NOVEMBER 1921
OVERL. 2 TISJRIE 5759
22 SEPTEMBER 1998

MEDE TER NAGEDACHTENIS AAN
SIMON COHEN
ESTHELLA COHEN-TEN BRINK
FRIEDA COHEN
HENNY COHEN
JOSEPHINE COHEN

OMGEKOMEN IN 1942 TE AUSCHWITZ.’

Symboliek
De handen staan symbool voor het feit dat op deze plek een mens is begraven uit het priestergeslacht Cohen.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder
het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam
klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het grafmonument van de familie Cohen in Beek is opgericht ter nagedachtenis aan Gerrit Cohen en zijn in Auschwitz omgekomen ouders Simon Cohen en Esthella Cohen-ten Brink en zusjes Frieda, Henny en Josephine.

De familie Cohen was een Joods middenstandsgezin uit Geleen. Kerkelijk behoorde het gezin tot de synagoge van Beek.

Op 25 augustus 1942 zijn de meeste Limburgse Joden met één groot transport via het doorgangskamp Westerbork naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, onder het mom van werkverschaffing. Hierdoor stonden alleen mannelijke Joden tussen de 16 en 65 jaar op de lijst. Zij moesten echter wel hun echtgenoten en kinderen meenemen. Toen was al snel duidelijk dat het lot van Joden in het oosten zwaar zou zijn. Dit leidde tot heftige discussies in vrijwel alle Joodse gezinnen: gehoorzamen of onderduiken?

In Beek beslisten de meesten om niet in te gaan, met uitzondering van Leo Benedik en het gezin Van der Horst. Ook in het gezon Cohen vonden pittige discussies plaats. De stem van de gezagsgetrouwe vader Simon gaf de doorslag: men wachtte op de komst van de politieagenten. Zoon Gerrit, die fel had gepleit om onder te duiken, wachtte ook. Toen op de deur werd geklopt, ontvluchtte hij alsnog. Via het dakraam bereikte hij het platte dak en de zolder van de buren. Daarna dook hij onder. Van zijn familieleden en van de andere 25 gedeporteerden uit Geleen en Beek kwam niemand terug. Zij zijn op 31 augustus 1942 omgekomen in de gaskamers van Auschwitz.

Oprichting
Voor zijn overlijden heeft Gerrit Cohen besloten dat zijn graf ook een herinnering moest zijn aan zijn omgekomen ouders en zusjes. Dit geschiedde in september 1998.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan de Putbroekerweg tussen de kernen van Beek en Genhout. De begraafplaats is niet vrij toegankelijk. De plaatselijke overheid beheert de begraafplaats.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents