Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1 september 1998
Adopteer dit monument.

Beek, grafmonument van Gerrit Cohen (foto: www.dodenherdenking-beek.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument van de familie Cohen in Beek heeft een grijze, natuurstenen zerk met daarop een afbeelding van twee zegenende handen.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:

'GERRIT COHEN
GEB. 26 CHESJWAN 5682
27 NOVEMBER 1921
OVERL. 2 TISJRIE 5759
22 SEPTEMBER 1998

MEDE TER NAGEDACHTENIS AAN
SIMON COHEN
ESTHELLA COHEN-TEN BRINK
FRIEDA COHEN
HENNY COHEN
JOSEPHINE COHEN

OMGEKOMEN IN 1942 TE AUSCHWITZ.'

Symboliek
De handen staan symbool voor het feit dat op deze plek een mens is begraven uit het priestergeslacht Cohen.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument van de familie Cohen in Beek is opgericht ter nagedachtenis aan Gerrit Cohen en zijn in Auschwitz omgekomen ouders Simon Cohen en Esthella Cohen-ten Brink en zusjes Frieda, Henny en Josephine.

De familie Cohen was een Joods middenstandsgezin uit Geleen. Kerkelijk behoorde het gezin tot de synagoge van Beek.

Op 25 augustus 1942 zijn de meeste Limburgse Joden met één groot transport via het doorgangskamp Westerbork naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, onder het mom van werkverschaffing. Hierdoor stonden alleen mannelijke Joden tussen de 16 en 65 jaar op de lijst. Zij moesten echter wel hun echtgenoten en kinderen meenemen. Toen was al snel duidelijk dat het lot van Joden in het oosten zwaar zou zijn. Dit leidde tot heftige discussies in vrijwel alle Joodse gezinnen: gehoorzamen of onderduiken?

In Beek beslisten de meesten om niet in te gaan, met uitzondering van Leo Benedik en het gezin Van der Horst. Ook in het gezon Cohen vonden pittige discussies plaats. De stem van de gezagsgetrouwe vader Simon gaf de doorslag: men wachtte op de komst van de politieagenten. Zoon Gerrit, die fel had gepleit om onder te duiken, wachtte ook. Toen op de deur werd geklopt, ontvluchtte hij alsnog. Via het dakraam bereikte hij het platte dak en de zolder van de buren. Daarna dook hij onder. Van zijn familieleden en van de andere 25 gedeporteerden uit Geleen en Beek kwam niemand terug. Zij zijn op 31 augustus 1942 omgekomen in de gaskamers van Auschwitz.

Oprichting
Voor zijn overlijden heeft Gerrit Cohen besloten dat zijn graf ook een herinnering moest zijn aan zijn omgekomen ouders en zusjes. Dit geschiedde in september 1998.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, gelegen aan de Putbroekerweg tussen de kernen van Beek en Genhout. De begraafplaats is niet vrij toegankelijk. De plaatselijke overheid beheert de begraafplaats.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht