Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Geallieerde militairen
Onthulling: 20 februari 2011
Adopteer dit monument.

De Rips, oorlogsmonument (foto: Coert Murk - fotolicentie: CC BY 3.0)
De Rips, oorlogsmonument (foto: Coert Murk - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in De Rips (gemeente Gemert-Bakel) is een informatieplaquette. Boven de informatieplaquette is het embleem van de Royal Air Force (RAF) aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Wijtvliet Wilhelmus Gijsbertus Cornelis Franciscus 09-06-1902 08-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in De Rips (gemeente Gemert-Bakel) is opgericht ter nagedachtenis aan de crash van een Lancaster-bommenwerper van de Britse luchtmacht. Het monument dient ook ter nagedachtenis aan burgemeester Wijtvliet, die in een concentratiekamp om het leven kwam. Met dit monument wordt ook aandacht geschonken aan de plek van 21 andere vliegtuigcrashes in de gemeente Gemert-Bakel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is op 21 februari 1945 in De Rips een Lancaster-bommenwerper van de Britse luchtmacht neergestort. Bij de crash kwamen zeven van de acht bemanningsleden om het leven.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Sjoerd Ypma met medewerking van Bernard Ploegmakers van Heemkundekring De Rips.

Onthulling
Het monument is op 20 februari 2011 onthuld door kolonel Peter Wijninga, de commandant van luchtmachtbasis De Peel, samen met Hans Haas, waarnemend burgemeester van Gemert-Bakel. Bij de onthulling waren nabestaanden, vertegenwoordigers van de Britse luchtmacht, initiatiefnemers en belangstellenden aanwezig.

Locatie
Het oorlogsmonument is geplaatst aan de Burgemeester Wijtvlietlaan in De Rips (gemeente Gemert-Bakel).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.