Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 27 februari 1997
Adopteer dit monument.

Arnhem, Anker van het linieschip 'Waterloo' (foto: Wikipedia/ HansHM) CC BY 3.0

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Anker van het linieschip 'Waterloo' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is een scheepsanker.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'ANKER VAN Z.M. LINIESCHIP "WATERLOO" 1877'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de vele honderden mannen, die omkwamen bij de slag in de Javazee op 27-28 februari 1942.

Het anker behoorde oorspronkelijk tot het linieschip ‘Waterloo’. Dit schip vertrok eind december 1826 met infanterietroepen naar Java, waar een oorlog gaande was. Het raakte onderweg in een zware storm en verloor al zijn masten. Door het anker uit te werpen bleven alle opvarenden behouden.

De minister van Marine schonk het anker in 1877 aan Bronbeek.

De slag in de Javazee vond plaats in de nacht van 27 op 28 februari 1942 en was een mislukte poging van een geallieerd eskader, de Combined Striking Force, onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman om een Japanse invasievloot met troepen voor de aanval op Java te vernietigen. De Striking Force, bestaande uit 41 Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische marineschepen die voor de kust van Nederlands-Indië opereerden, waren voornamelijk kruisers en torpedobootjagers. De operatie werd een ramp voor de geallieerden, en de Japanners konden zonder veel verdere moeite Nederlands-Indië veroveren.

De pogingen om de landing van Japanse troepen op Java te verhinderen waren mislukt. De geallieerden hadden met hun ter beschikking staande zeestrijdkrachten geen kans gekregen om de Japanners te onderscheppen. Voor een groot deel was dit het gevolg van onvoldoende luchtsteun. De geallieerden waren eveneens niet in staat geweest om samen te oefenen en gezamenlijk tactische en verbindingsvoorschriften op te stellen, waardoor het collectief optreden zeer moeilijk verliep. In de zeeslag in de Javazee sneuvelden ruim 1000 man aan geallieerde zijde, waarvan een kleine 900 Nederlanders, terwijl de Japanners ongeveer tien man verloren. De hoge verliezen aan Nederlandse zijde waren vooral te wijten aan de ontploffing van de munitie wanneer hun schepen vergingen. Bovendien waren de bemanningen doodop door de voortdurende wekenlange strijd ter zee.

Oprichting
Sinds 1997 herdenkt men bij dit anker jaarlijks op 27 februari de vele honderden mannen, die omkwamen bij de slag in de Javazee op 27-28 februari 1942.

Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bron

Gemeente Arnhem.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht