Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 30 oktober 2010
Adopteer dit monument.

Kerkdriel, 'Monument voor Geallieerde Militairen' (foto: gemeente Maasdriel CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Militairen' in Kerkdriel (gemeente Maasdriel) is een plaquette van zwart natuursteen. Op de plaquette is een afbeeldng van een klaproos 'poppy' aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'LET US NOT FORGET THOSE FROM FAR AWAY
WHO FELL FOR OUR FREEDOM
IN ALEM, KERKDRIEL, HOENZADRIEL
AND VELDDRIEL DURING WWII'

Hieronder zijn de namen van de 26 geallieerde soldaten opgenomen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Militairen' in Kerkdriel (gemeente Maasdriel) is opgericht ter nagedachtenis aan de 26 geallieerde soldaten die in de periode tussen mei 1942 en april 1945 om het leven kwamen op het grondgebied van Alem, Kerkdriel, Hoenzadriel en Velddriel.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van amateurhistoricus Ronny van Hoften. Hiertoe werd de Stichting Oorlogsmonument Geallieerde Gevallenen opgericht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 oktober 2010.

Locatie
De plaquette hangt aan de muur van een gebouw aan de Kerkstraat in Kerkdriel (gemeente Maasdriel).

Bron
Brabants Dagblad van 27 oktober 2010.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht