Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 12 april 2011
Adopteer dit monument.

Staphorst, herdenkingskruis (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Staphorst, herdenkingskruis (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Staphorst, herdenkingskruis (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingskruis in Staphorst is wit. Rond om het kruis is een bestrating aangelegd. Bij het kruis is een informatiebord geplaatst.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'PIETER HOPPEN

ONDERDUIKER

GELIQUIDEERD OP 16 JULI 1943'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis in Staphorst is opgericht ter nagedachtenis aan de Rotterdamse ambtenaar Pieter Hoppen die op 16 juli 1943 door het verzet is geliquideerd.

Pieter Hoppen dook in 1943 onder in Noordwest-Overijssel, omdat de bezetter hem te werk wilde stellen in Duitsland. Hij werd door de Knokploeg Meppel ten onrechte aangezien als verrader en onder valse voorwendselen meegenomen naar een schuur in de buurt van Hamingen in de gemeente Staphorst, waar hij door het hoofd werd geschoten. Hoppen werd even verderop in een weiland begraven.

De familie van Pieter Hoppen zocht tientallen jaren naar de jongeman, maar stuitte in de regio Staphorst op een muur van zwijgen. In 2009 besloot de gemeente Staphorst een graafactie te laten doen door de Berging en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Bij een tweede graafactie werd het stoffelijk overschot van de Rotterdammer gevonden. Pieter Hoppen werd op 13 oktober 2010 herbegraven op het Ereveld Loenen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 april 2011 door burgemeester Joop Alssema van Staphorst.

Locatie
Het kruis is geplaatst in de berm bij de kruising Rechterensweg/Hamingerweg in Staphorst.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht