Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Nanning de Vries
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het gemeentehuis in Haaren is een tegeltableau met een afbeelding van een raam, waardoor de dorpskerk van Haaren te zien is. Voor het raam zit een jongetje dat naar een Canadese tank wuift. Naast hem zit een moeder met dochter. Het tableau bevat drie heraldische wapens.

Teksten
De tekst aan de bovenzijde van het tableau luidt:

'MOEDER, MOEDER,
ZAL VADER NU WEER GAUW THUISKOMEN?'

De tekst aan de onderzijde van het tableau luidt:

'AANGEBODEN DOOR DE JEUGD VAN
HAREN
TER BLIJVENDE HERINNERING
AAN DE BEVRIJDING.'

Symboliek
Volgens de makers is het ergste wat kinderen in oorlogstijd kan overkomen, het missen van de vader. Hiermee miste het kind zijn of haar natuurlijke beschermer.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het gemeentehuis in Haaren herinnert aan de bevrijding in mei 1945.

Onthulling
Het monument werd in 1946, mede namens de jeugd, aangeboden aan loco-burgemeester W. Remminga door een commissie die bevrijdingsfeesten organiseerde in Haaren.

Locatie
Het tegeltableau hangt naast de ingang van het gemeentehuis, gevestigd aan de Driehoeven in Haaren.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht