Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: H.A. Bal
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Dubbelburg.

Valkenburg, oorlogsbegraafplaats (foto: Peter en René van der Krogt)
Valkenburg, oorlogsbegraafplaats (foto: Peter en René van der Krogt)
Valkenburg, oorlogsbegraafplaats (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
De Nederlandse oorlogsbegraafplaats in Valkenburg (gemeente Katwijk) herbergt het stoffelijke overschot van 35 burgerslachtoffers. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst. In het midden van het grafveld staat een wit natuurstenen zuil met in reliëf heraldische wapens.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de zuil luidt:

'JEZUS ZEIDE
IK BEN DE OPSTANDING
EN HET LEVEN.'

De tekst op de achterzijde van de zuil luidt:

'VALKENBURG
AAN ZIJN
GEVALLEN BURGERS

1940-1945

T. VAN BEEK
C.POSTMUS
H.W.M. VAN STIJN
J. VARKEVISSER

G. BOL
META BOS
A.R. BROCKHAUS
C. VAN DIJK - HOGEWONING
GERRITJE VAN DIJK
MARIA VAN DIJK
JAN GRAVEKAMP
C. VAN HAARLEM - DERKS
C.W. MEURS - LANGEVELD
EMMA J. MEURS
C. VAN DER MEIJ - HOEK
T.H. VAN DER MEIJ
M.H. RAVENSBERGEN
G. DE ROODE - GRAVEKAMP
S. DE ROODE
J.R. VOERMAN
J.H. VAN DER WEIJDEN
J. DE WIT.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Nederlandse Oorlogsbegraafplaats in Valkenburg (gemeente Katwijk) herinnert aan 22 medeburgers en dertien Nederlandse militairen die als gevolg van de gevechten rond de vliegbasis Valkenburg zijn omgekomen in de meidagen van 1940.

Op 17 april 1939, tijdens de Nederlandse mobilisatie, werd begonnen met de aanleg van het militaire vliegveld Valkenburg. De aanleg ervan werd uitbesteed aan de Nederlandse Heidemaatschappij die uit de wijde omgeving ruim duizend, voornamelijk werkloze, arbeiders aantrok om de klus te klaren. De aanleg geschiedde in het kader van een werkverschaffingsproject.

Tijdens de meidagen van 1940 werd het vliegveld, toen het nog niet gereed was, na twee aanvalsgolven ingenomen door de Duitse troepen. Bij deze felle strijd vielen veel doden. In het dorp Valkenburg werd door de mensen van de EHBO de school aan de Kerkweg ingericht als hospitaal en de gemeentezaal als verbandpost. Al snel meldde er zich de eerste gewonden die bij de eerste aanval gevlucht waren. Zonder aanzien des persoons lagen in het hospitaal gewonde burgers, Duitse- en Nederlandse militairen naast elkaar.

Locatie
De begraafplaats bevindt zich naast de N.H. kerk, gelegen aan het Castellumplein in Valkenburg (gemeente Katwijk).

Bronnen

  • www.oorlogsmusea.nl
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Mac | 1 mei 2020

Arjan | 1 mei 2020

Dat we met zijn allen deze periode blijven herdenken

Fam. R. Snoeker | 29 april 2020