Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 28 september 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de synagoge in Delft is een omlijste, witte plaquette, ofwel namenwand.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat bevat de namen en de geboorte-en overlijdensplaats van de Delftse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de synagoge in Delft is opgericht ter nagedachtenis aan alle Delftse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Delft heeft nooit een grote Joodse gemeenschap gekend, zoals Amsterdam of Den Haag. Maar in 1940 groeide het aantal Joden flink, doordat veel Joden wegtrokken uit het deels verwoeste Rotterdam.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Behoud Synagoge Delft en van de Vereniging van Vrienden van de synagoge.

Onthulling
Het monument is onthuld op dinsdag 28 september 2010 door mevrouw Milène Junius, wethouder voor Cultuur van de Gemeente Delft.

Locatie
Het monument hangt in de synagoge, gevestigd aan de Koornmarkt in Delft.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht