Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 28 september 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de synagoge in Delft is een omlijste, witte plaquette, ofwel namenwand.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat bevat de namen en de geboorte-en overlijdensplaats van de Delftse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de synagoge in Delft is opgericht ter nagedachtenis aan alle Delftse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Delft heeft nooit een grote Joodse gemeenschap gekend, zoals Amsterdam of Den Haag. Maar in 1940 groeide het aantal Joden flink, doordat veel Joden wegtrokken uit het deels verwoeste Rotterdam.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Behoud Synagoge Delft en van de Vereniging van Vrienden van de synagoge.

Onthulling
Het monument is onthuld op dinsdag 28 september 2010 door mevrouw Milène Junius, wethouder voor Cultuur van de Gemeente Delft.

Locatie
Het monument hangt in de synagoge, gevestigd aan de Koornmarkt in Delft.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Fred van Geest | 4 mei 2020

Kim den Dunnen | 4 mei 2020

dit had nooit mogen gebeuren. Al deze onschuldige mooie mensen. Sterkte voor de nabestaande.

Lyke de vries | 4 mei 2020

Wees niet bang voor het ergste, het is voor onze voorouders een hele mooie dag we herdenken samen onze geliefden die zijn gestorven

Daphne de Vries | 4 mei 2020

Vrijheid. Een kostbaar begrip. In deze tijd veel bewuster van alles wat wij mogen ervaren dankzij alle dappere daden van onze voorouders. Ook heel bewust met onze kinderen praten over alle leed die deze oorlog heeft veroorzaakt. Leed dat nogsteeds door-echoot in de samenleving van vandaag.