Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 6 september 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het gemeentehuis in Malden (gemeente Heumen) is een plaquette van zwarte natuursteen, waarop een kleinere metalen plaquette is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE INWONERS VAN DE GEMEENTE HEUMEN
DIE VIELEN IN OORLOGSGEWELD
IN DEN VREEMDE'

De tekst op de kleine metalen plaquette luidt:

'WILLEM VAN HEST'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het gemeentehuis in Malden (gemeente Heumen) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in het buitenland door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen, in het bijzonder voor hen die in Nederland geen graf hebben.

De naam van één van de slachtoffers luidt: Willem van Hest.

Willem van Hest werd geboren op 8 april 1928 in Heumen. Hij was soldaat en maakte deel uit van 402 Bataljon Infanterie, wat een onderdeel was van de 41ste Zelfstandige Infanterie Brigade (in Indië F-Brigade genoemd). Op 14 mei 1949 sneuvelde Van Hest in Munggur door een schot van een vluchtende tegenstander. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld Candi bij het Javaanse Semarang.

Oprichting
De oprichting van het monument gebeurde op initiatief van enkele Indiëveteranen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 september 2010 door de 86-jarige veteraan Henk Voss en de 12-jarige achterneef van Willem van Hest, Wilco en ingezegend door pastor Sip uit Malden. Dit gebeurde in het bijzijn van burgemeester Jan van Zomeren, oud-Indiëgangers, familieleden en belangstellenden.

Locatie
De plaquette is geplaatst aan de straatzijde van het gemeentehuis, gevestigd aan het Kerkplein te Malden (gemeente Heumen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht