Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Montessori Lyceum in Amsterdam is een plaquette waarop de namen van de slachtoffers zijn aangebracht. De gedenkplaat is gemaakt van mat geschuurd roestvrij staal. Afmetingen: 2900x1300x40 mm.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘1940   IN MEMORIAM  1945

RUDI ACOHEN
WERNER BASZ
FRITS VAN BLITZ
GI BOISSEVAIN
JANKA BOISSEVAIN
HILDA CAFFÉ
JOP DUTILH
THEO VAN GOGH
RUDI GOLDSCHMIDT
JANNIE GOMPERTZ
LO GOMPERTZ
ROSA DE GROOT
JUR HAAK
JET HAAK-VAN EEK
BETTY VAN HESS
RENÉE VAN HESSEN
MICHEL DE JONG
HERMANN JORDAN
HANS KALKER
EDDY KONIJN
ELS KUYPER
MARIE KIJL
FREDDY LOPEZ CARDOZO
LEO POLAK
ENNY VAN RAALTE
EDDY SANTCROOS
HANS SCHIPPERS
WIM SCHREUDER
RENA STENSZEWSKI
BENNO STIBBE
BRAM TAS
BENNIE VEERSHIJM
ISAAC VEERSHIJM
NOL DE VRIES
DINA VAN DER WOUDE

ZIJ ZIJN DEEL VAN HET MONTESSORI LYCEUM’.

Wijziging
Op 16 mei 2008 is er een nieuwe plaquette onthuld met 10 nieuwe namen van slachtoffers.

De geschiedenis

Het monument aan het Montessori Lyceum in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de 35 (oud-)leerlingen, docenten en bestuursleden, die verbonden waren aan het Montessori Lyceum in Amsterdam, en zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De namen van de 35 slachtoffers luiden:

Rudi Acohen, Werner Basz, Frits van Blitz, Gi Boissevain, Janka Boissevain, Hilda Caffé,
Jop Dutilh, Theo van Gogh, Rudi Goldschmidt, Jannie Gompertz, Lo Gompertz, Rosa de Groot, Jur Haak, Jet Haak-van Eek, Betty van Hess, Renée van Hessen, Michel de Jong, Hermann Jordan, Hans Kalker, Eddy Konijn, Els Kuyper, Marie Kijl, Freddy Lopez Cardozo, Leo Polak, Enny van Raalte, Eddy Santcroos, Hans Schippers, Wim Schreuder, Rena Stenszewski, Benno Stibbe, Bram Ras, Bennie Veershijm, Isaac Veershijm, Nol de Vries en Dina van der Woude.

Oprichting
Op 18 juni 2005 werd op de binnenplaats van het toen 75-jarige Montessori Lyceum Amsterdam (het MLA) een plaquette onthuld met daarop vijfentwintig namen van (oud-)leerlingen, docenten en bestuursleden die de Tweede Wereldoorlog niet hadden overleefd. Zij zijn vermoord in vernietigingskampen, wegens verzetsdaden gefusilleerd of op andere wijze omgekomen. Het waren de namen die tijdens een herdenking in 1946 door de toenmalige rectrix werden voorgelezen.

In 1946 waren klaarblijkelijk nog niet alle feiten bekend. Reeds kort vóór de onthulling in 2005 bleek al dat nog een enkele naam moest worden toegevoegd. Er is vervolgens een zeer intensieve zoektocht gestart in Nederland en daarbuiten om vast te stellen of er wellicht ook nog anderen waren die de oorlog niet hadden overleefd. Deze zoektocht duurde twee jaar.

Startpunt hierbij waren de – bewaard gebleven – inschrijfkaartjes van alle tussen 1930 en september 1945 ingeschreven leerlingen. Van 84 van hen was niet duidelijk wat er na school met hen gebeurd was. Uiteindelijk is dit van alle betrokkenen achterhaald.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette hangt op de binnenplaats van het Montessori Lyceum Amsterdam aan de Pieter de Hoochstraat 59 te Amsterdam.

Bronnen

  • Montessori Lyceum Amsterdam;
  • “Kom vanavond met verhalen”. Het Montessori Lyceum in de oorlogsjaren;
  • Eindredactie: Channah Nihom en Nico Groen, Amsterdam 2008.
  • Van pionier tot mammoet. Het Amsterdams Montessori Lyceum 1930-1980;
  • J.S. Calff, Amsterdam 1980.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents