Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 18 juni 2005
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Montessori Lyceum in Amsterdam is een plaquette waarop de namen van de slachtoffers zijn aangebracht. De gedenkplaat is gemaakt van mat geschuurd roestvrij staal. Afmetingen: 2900x1300x40 mm.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940   IN MEMORIAM  1945

RUDI ACOHEN
WERNER BASZ
FRITS VAN BLITZ
GI BOISSEVAIN
JANKA BOISSEVAIN
HILDA CAFFÉ
JOP DUTILH
THEO VAN GOGH
RUDI GOLDSCHMIDT
JANNIE GOMPERTZ
LO GOMPERTZ
ROSA DE GROOT
JUR HAAK
JET HAAK-VAN EEK
BETTY VAN HESS
RENÉE VAN HESSEN
MICHEL DE JONG
HERMANN JORDAN
HANS KALKER
EDDY KONIJN
ELS KUYPER
MARIE KIJL
FREDDY LOPEZ CARDOZO
LEO POLAK
ENNY VAN RAALTE
EDDY SANTCROOS
HANS SCHIPPERS
WIM SCHREUDER
RENA STENSZEWSKI
BENNO STIBBE
BRAM TAS
BENNIE VEERSHIJM
ISAAC VEERSHIJM
NOL DE VRIES
DINA VAN DER WOUDE

ZIJ ZIJN DEEL VAN HET MONTESSORI LYCEUM'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Acohen Rudolf 04-06-1922 30-09-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Op 18 juni 2005 werd op de binnenplaats van het toen 75-jarige Montessori Lyceum Amsterdam (het MLA) een plaquette onthuld met daarop vijentwintig namen van (oud-)leerlingen, docenten en bestuursleden die de Tweede Wereldoorlog niet hadden overleefd. Zij zijn vermoord in vernietigingskampen, wegens verzetsdaden gefusilleerd of op andere wijze omgekomen. Het waren de namen die tijdens een herdenking in 1946 door de toenmalige rectrix werden voorgelezen.

In 1946 waren klaarblijkelijk nog niet alle feiten bekend. Reeds kort vóór de onthulling in 2005 bleek al dat nog een enkele naam moest worden toegevoegd. Er is vervolgens een zeer intensieve zoektocht gestart in Nederland en daarbuiten om vast te stellen of er wellicht ook nog anderen waren die de oorlog niet hadden overleefd. Deze zoektocht duurde twee jaar. 

Startpunt hierbij waren de - bewaard gebleven - inschrijfkaartjes van alle tussen 1930 en september 1945 ingeschreven leerlingen. Van 84 van hen was niet duidelijk wat er na school met hen gebeurd was. Uiteindelijk is dit van alle betrokkenen achterhaald. 

Wijziging
Op 16 mei 2008 is een vervangende, nu complete plaquette aangebracht. Daarop staan 35 namen.

Locatie
De plaquette hangt op de binnenplaats van het Montessori Lyceum Amsterdam aan de Pieter de Hoochstraat 59 te Amsterdam.

Bronnen

  • Montessori Lyceum Amsterdam;
  • “Kom vanavond met verhalen”. Het Montessori Lyceum in de oorlogsjaren;
  • Eindredactie: Channah Nihom en Nico Groen, Amsterdam 2008.
  • Van pionier tot mammoet. Het Amsterdams Montessori Lyceum 1930-1980;
  • J.S. Calff, Amsterdam 1980.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.