Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Amsterdam, plaquette aan het Hortusplantsoen (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

De plaquette aan het Hortusplantsoen in Amsterdam is uitgevoerd in matglas.

Teksten
De tekst op de plaquette luidt:

'IN HET GEBOUW
HORTUSPLANTSOEN 1
WERDEN DOOR DE DUITSE BEZETTER
BIJNA ALLE BESTUURSLEDEN,
VELE LEERKRACHTEN EN DE MEESTE LEERLINGEN
VAN DE E.J. VAN DETSCHOOL,
NIJVERHEIDSSCHOOL VOOR MEISJES (1931-1943)
WEGGEHAALD EN VERMOORD.
WIJ ZULLEN HEN NOOIT VERGETEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette aan het Hortusplantsoen in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan bijna alle Joodse bestuursleden, leerkrachten en leerlingen van de E.J. van Detschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog door vervolging om het leven zijn gekomen.

In het gebouw aan de Hortusplantsoen was van 1931 tot 1943 een nijverheidsschool voor meisjes gevestigd, de E.J. van Detschool geheten. De Van Detschool werd in de oorlog van oktober 1941 tot september 1943 aangewezen als Joodse school. De school bestaat nog steeds. Het is nu een pedologisch instituut, gevestigd aan het IJsbaanpad.

Locatie
De plaquette is aangebracht op de gevel van een pand aan het Hortusplantsoen te Amsterdam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.