Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 2009
Adopteer dit monument.

Borgsweer, Oorlogsmonument (foto: gemeente Delfzijl CC BY 3.0)
Borgsweer, Oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Borgsweer, Oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Borgsweer, Oorlogsmonument (foto: gemeente Delfzijl CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Borgsweer (gemeente Delfzijl) is een zwerfkei waarop een plaquette van zwart natuursteen is bevestigd. Rondom het monument is een laag hekwerk geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BORGSWEER 1940-1945

TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE HUN LEVEN VERLOREN

30-03-1945

ELIZABETH MELINGA - VAN DER WERF
RIKSTE GROENHAGEN - MELINGA
HIJBO GROENHAGEN
ARIES LANDMAN

25-06-1943

CREW B017F "THE AVENGER" 303RD BG

NORMAN E. HORNBACHER
ROBERT M. SHELDON
JOSEPH F. PALMER
SAMUEL A. HOLDER
EDMUND GULLAGE
ELMER E. DUFFEY
BURL M. OWEN'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Borgsweer (gemeente Delfzijl) is opgericht ter nagedachtenis aan elf mensen die in Borgsweer omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier van hen waren inwoners van Borgsweer en zeven van hen waren bemanningsleden van een geallieerd B-17F bommenwerper dat op 25 juni 1943 neerstortte in Borgsweer.

De namen van de slachtoffer luiden: Hijbo Groenhagen, Rikste Groenhagen-Melinga, Aries Landman en Elizabeth Melinga-van der Werf.

De namen van de zeven bemanningsleden luiden: Elmer E. Duffey, Edmund Gullage, Samuel A. Holder, Norman E. Hornbacher, Burl M. Owen, Joseph F. Palmer en Robert M. Sheldon.

De geallieerde B-17F bommenwerper was een toestel van het 303e BG squadron en één van de 275 bommenwerpers die op 25 juni 1943 naar het noordoosten vlogen voor een bombardement op Bremen en Hamburg. De missie werd gehinderd door het bewolkte weer. In totaal zijn achttien geallieerde vliegtuigen tijdens deze missie neergestort.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van enkele dorpsbewoners.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2009.

Locatie
Het monument is geplaatst nabij de ingang van de N.H. kerk in Borgsweer (gemeente Delfzijl)

Bron
Gemeente Delfzijl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.