Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet in Hoorn is een bronzen plaquette met daarop een reliëf van Aaf Dell (links) en Dieuw van Vliet. Bij het reliëf is een natuurstenen plaquette geplaatst met een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘DIT DRECHTERLANDSE HUIS (1728) IS VANAF 1915
IN GEBRUIK GEWEEST ALS WATERSCHAPSHUIS VAN
DRECHTERLAND EN HET LATERE WATERSCHAP
WESTFRIESLAND.
IN DE OORLOGSJAREN HAD DE DUITSE BEZETTER
HIER ZIJN ORTSKOMMANDANTUR GEVESTIGD.
IN DE CONCIERGEWONING ACHTER HET HUIS
HIELDEN DE DAMES DIEUW VAN VLIET (1887-1974)
EN AAF DELL (1893-1975, LINKS) IN DE JAREN
1942-1943 VELE ONDERDUIKERS VERBORGEN,
ONDER WIE ACHT JOODSE LANDGENOTEN.
DE PLAQUETTE HERINNERT AAN HUN MOED EN
ONVERSCHROKKENHEID.

VERENIGING OUD HOORN MEI 1996′

De geschiedenis

De plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet in Hoorn herinnert de inwoners van Hoorn aan de moed en onverschrokkenheid van Aaf Dell en Dieuw van Vliet.

In de jaren 1942-1943 verborgen Aaf Dell en Dieuw van Vliet vele onderduikers in het conciërgehuis achter het Drechterlandse huis aan de Grote Oost 6 te Hoorn. Dit huis was door de Duitse bezetter in gebruik als Ortskommadantur. Onder de vele onderduikers waren acht Joodse landgenoten. Dieuw en Aaf zijn in hun verzetswerk geholpen door een groot aantal andere ‘goede’ medeburgers, waaronder Odile Moereels, directrice van het Stadsziekenhuis, waar ook onderduikers verborgen werden gehouden.

Onthulling
Het monument werd op 3 mei 1996 onthuld in bijzijn van de twee laatste nog in leven zijnde onderduikers die op dit adres ondergedoken zaten.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette is bevestigd aan de gevel van het huis aan Grote Oost nummer 6 in Hoorn.

Bron
Comité 40-45 Hoorn.

Meer informatie
De app ‘Oorlog in Hoorn’ is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents