Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Thea van Lier (1940)
Onthulling: 3 mei 1996
Adopteer dit monument.

Hoorn, plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet (foto: Phil van Dijk)
Hoorn, plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet (foto: Phil van Dijk)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet in Hoorn is een bronzen plaquette met daarop een reliëf van Aaf Dell (links) en Dieuw van Vliet. Bij het reliëf is een natuurstenen plaquette geplaatst met een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DIT DRECHTERLANDSE HUIS (1728) IS VANAF 1915
IN GEBRUIK GEWEEST ALS WATERSCHAPSHUIS VAN
DRECHTERLAND EN HET LATERE WATERSCHAP
WESTFRIESLAND.
IN DE OORLOGSJAREN HAD DE DUITSE BEZETTER
HIER ZIJN ORTSKOMMANDANTUR GEVESTIGD.
IN DE CONCIERGEWONING ACHTER HET HUIS
HIELDEN DE DAMES DIEUW VAN VLIET (1887-1974)
EN AAF DELL (1893-1975, LINKS) IN DE JAREN
1942-1943 VELE ONDERDUIKERS VERBORGEN,
ONDER WIE ACHT JOODSE LANDGENOTEN.
DE PLAQUETTE HERINNERT AAN HUN MOED EN
ONVERSCHROKKENHEID.

VERENIGING OUD HOORN MEI 1996'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor Aaf Dell en Dieuw van Vliet in Hoorn herinnert de inwoners van Hoorn aan de moed en onverschrokkenheid van Aaf Dell en Dieuw van Vliet.

In de jaren 1942-1943 verborgen Aaf Dell en Dieuw van Vliet vele onderduikers in het conciërgehuis achter het Drechterlandse huis aan de Grote Oost 6 te Hoorn. Dit huis was door de Duitse bezetter in gebruik als Ortskommadantur. Onder de vele onderduikers waren acht Joodse landgenoten. Dieuw en Aaf zijn in hun verzetswerk geholpen door een groot aantal andere 'goede' medeburgers, waaronder Odile Moereels, directrice van het Stadsziekenhuis, waar ook onderduikers verborgen werden gehouden.

Onthulling
Het monument werd op 3 mei 1996 onthuld in bijzijn van de twee laatste nog in leven zijnde onderduikers die op dit adres ondergedoken zaten.

Locatie
De plaquette is bevestigd aan de gevel van het huis aan Grote Oost nummer 6 in Hoorn.

Bron
Comité 40-45 Hoorn.

Meer informatie
De app 'Oorlog in Hoorn' is een speurtocht door het Hoorn van toen en is bestemd voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. De app gratis te downloaden in de appstore (Apple) en de playstore (Android).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Familie de Boer | 29 april 2020

Diet scholten | 28 april 2020

een bleom voor twee moedige vrouwen