Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

De plaquette op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) bevat een plattegrond, tekst en foto.

De geschiedenis

De plaquette op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) herinnert aan de inzet van het Korps Mariniers bij de strijd in Nieuw-Guinea in 1962.

Het Korps Mariniers is een onderdeel van de Koninklijke Marine en één van de oudste (sinds 1665) militaire onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Van oudsher bestaat het Korps Mariniers grotendeels uit infanteristen die dienstdoen op oorlogsschepen of ingezet worden op de grens van land en water. Hun wapenspreuk luidt ‘Qua Patet Orbis’ (Zo wijd de wereld strekt).

Op woensdag 28 maart 1962 vertrok, binnen 24 uur na aanzegging, vanuit Doorn de ‘Qua Patet Orbis’ Infanteriecompagnie 21 (QPO 21) via het vliegveld Schiphol naar Nieuw-Guinea. Een dag later vertrok vanuit de marinierskazernes Suffisant (Curaçao) en Saveneta (Aruba) ‘Qua Patet Orbis’ Infanteriecompagnie 22 (QPO 22) met dezelfde bestemming. Bijna zeshonderd mannen, veelal dienstplichtigen, werden tot 1 november van dat jaar ingezet tegen Indonesische infiltranten (binnendringers).

Initiatief
De oprichting van de gedenkplaat was een initiatief van Joop Duijn, toentertijd marinier zeemilicien tweede klasse.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 maart 2007 door oud-korpscommandant generaal-majoor b.d. Dick Romijn. Op deze dag werd tevens de eerste reünie van twee infanteriecompagnieën gehouden. Die dag was het exact 45 jaar geleden dat zij naar Nieuw-Guinea werden uitgezonden.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette is aangebracht op de muur bij de ingang van de Van Braam Houckgeestkazern, gevestigd aan de Mariniersweg in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug). Het terrein is niet vrij toegankelijk.

Bronnen

  • Tijdschrift Checkpoint, nr. 5 van juni 2007;
  • Website Wikipedia.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents