Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Peter Koelemeijer (Hoogwoud 1953)
Adopteer dit monument.

Wognum, 'Slachtoffers uit Wognum' (foto: gemeente Medemblk CC BY 3.0)
Wognum, 'Slachtoffers uit Wognum' (foto: gemeente Medemblk CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Slachtoffers uit Wognum' monument in Wognum (gemeente Medemblik) is een gemetselde bakstenen muur waarop een natuurstenen plaquette bevestigd is. Op de plaquette is een tekst aangebracht. Rondom het monument is sierbestrating aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VOOR GOD EN VADERLAND

J.A. SCHAGEN
GEBOREN 6 APRIL 1909
GEFUSILLEERD 8 MAART 1945

O.J. BROEKHUYSEN
GEBOREN 10 MAART 1921
OVERLEDEN 8 FEBRUARI 1942
IN ORANIENBURG

N.A. BROERS
GEBOREN 18 MEI 1921
GEVALLEN 21 FEBRUARI 1945

P.J. URSEM
GEBOREN 3 FEBRUARI 1925
OVERLEDEN 31 MEI 1945
TE BEVEREN (DLD.)

ZIJ GAVEN HUN LEVEN
VOOR ONZE VRIJHEID'

Wijziging
Oorspronkelijk hing de natuurstenen plaquette aan de gevel van het voormalig gemeentehuis van Wognum. Dat gebouw heeft een andere bestemming gekregen. Het monument werd naar het gazon tussen de Hoornseweg, Raadhuisplein en Oosteinderweg verplaatst. Op een later moment is het monument wederom verplaatst naar de Dick Ketlaan 21.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Slachtoffers uit Wognum' monument (gemeente Medemblik) is opgericht ter nagedachtenis aan diegenen die in Wognum door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffer luiden:

O.J. Broekhuysen, N.A. Broers, J.A. Schagen en P.J. Ursem.

Locatie
Het 'Slachtoffers uit Wognum' monument in Wognum (gemeente Medemblik) bevindt zich aan de Dick Ketlaan 21 . Op het Raadhuisplein staat tevens het 'Lancaster-monument'.

Bronnen
Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.