Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Peter Koelemeijer (Hoogwoud 1953)
Onthulling: 28 april 2010
Adopteer dit monument.

Wognum, 'Lancaster-monument' (foto: Comité 4-5 mei Wognum CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Wognum (gemeente Medemblik) is een natuurstenen zuil in de vorm van een vliegtuigvleugel waarin een inkeping is aangebracht. In de inkeping is het silhouet van een metalen feniks aangebracht. Op de natuurstenen zuil is een Engelse tekst en zijn de namen van de slachtoffers aangebracht. De zuil staat op een kleine sokkel. Rondom de sokkel is sierbestrating aangelegd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'SHOT DOWN
+ JUNE 29TH 1943 +
LANCASTER ED 569
207E SQUADRON RAF

F/O PHILIP C.D. RUSSEL (RCAF)
F/O FRANCIS E. FIELDING
SGT. VICTOR H.J. WATKINS
SGT. JAMES T. LLOYD
SGT. ARTHUR W. RICHARDSSON
SGT. DENNIS SCRAGG
SGT. WILLIAM W.R. COOK

LAST FLIGHT'

Wijziging
Het 'Lancaster-monument' vervangt een ander monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster bommenwerper, ontworpen door beeldend kunstenaar Theo Mulder. De ontwerper van het nieuwe monument, Peter Koelemeijer, heeft in overleg met Theo Mulder een nieuw monument ontworpen. Het oude monument bestond uit het beeld van een feniks, die is ook in het nieuwe monument terug te vinden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' in Wognum (gemeente Medemblik) herinnert de inwoners van Wognum aan de zeven bemanningsleden van de Britse Lancaster bommenwerper die op 29 april 1943 omkwamen toen het toestel neerstortte nabij Wognum.

De namen van de zeven slachtoffer luiden:

William W.R. Cook, Francis E. Fielding, James T. Lloyd, Arthur W. Richardson, Philip C.D. Russel, Dennis Scragg en Victor H.J. Watkins.

Oprichting
Tot de oprichting van het 'Lancaster-monument' werd besloten omdat een ander monument voor de bemanning van de Lancaster bommenwerper in dusdanig slechte staat was dat het niet meer hersteld kon worden.

Onthulling
Het monument is op 28 april 2010 onthuld door burgemeester Theo van Eijk.

Locatie
Het 'Lancaster-monument' in Wognum (gemeente Medemblik) staat op het gazon tussen de Hoornseweg, Raadhuisplein
en Oosteinderweg. 

Bronnen

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Sigrid Koeleman-Lamers | 28 april 2020

Ter nagedachtenis aan onze oorlogshelden die streden voor onze vrijheid. Terwijl we dit jaar stilstaan bij 75 jaar vrijheid, is juist vandaag alles anders en leven we in een tijd waarin we voelen wat beperking van vrijheid is. We gedenken de slachtoffers van toen en denken na wat wij zelf kunnen doen om onze vrijheid blijvend te bewaken.

Caroline Klomp | 28 april 2020

Voor altijd Vrede