Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Verzet Nederland
Ontwerper: Anita Franken (Zundert 1957)
Onthulling: 3 mei 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Artsenmonument' in Utrecht is een bronzen beeld van drie artsen die een vallende esculaap omhoog houden. Het beeld is gericht op de wand met de artseneed in de entreehal van de 'Domus Medica' in Utrecht. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ALLEEN EEN VRIJ MENS KAN EEN GOED GENEESHEER ZIJN'

Symboliek
Kunstenares Anita Franken omschrijft haar ontwerp als volgt: 'Alle drie de figuren hebben hun eigen identiteit. Welke identiteit dat is, kan de toeschouwer zelf invullen. Maar de drie figuren stralen allen kracht uit. En ze werken samen om het doel - de geneeskunde - hoog te houden. Door veel en goed te communiceren trokken ze een gezamenlijke lijn.'

Zij deed inspiratie op voor het monument door onder andere het artikel De blijvende betekenis van het artsenverzet van dr. A van der Zwam uit 1985 in Medisch Contact te lezen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Artsenmonument' in Utrecht is opgericht ter herinnering aan alle artsen die in oorlogstijd werkten of werken.

Vrijwel alle 7.000 artsen in Nederland lieten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog niet dwingen lid te worden van de Artsenkamer. Ze weigerden mee te werken aan een gezondheidszorg geschoeid op nationaal-socialistische leest. Ze keerden zich daarom haast unaniem tegen de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, die wél pleitte voor samenwerking met de Duitsers. In plaats van lid te worden van de Artsenkamer, sloten de meeste artsen zich aan bij de eerste Nederlandse verzetsorganisatie Medisch Contact. De artsen vormden zo een eenheid om weerstand te bieden aan de eisen van de Duitse bezetter.

Tegelijk met het monument is ook het boek Witte jassen en Bruinhemden uitgebracht. Hierin is de persoonlijke geschiedenis van een aantal artsen die de Duitse bezetting meemaakten.

Oprichting
Het monument is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 2010 door demissionair minister van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport, de heer Ab klink en twee oud-artsen.

Locatie
Het monument staat in de entreehal van het Congres- en Vergadercentrum 'Domus Medica', gevestigd aan de Mercatorlaan te Utrecht.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht