Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 1969
Adopteer dit monument.

Berghem, oorlogsmonument (foto: Gemeente Oss)
Berghem, oorlogsmonument (foto: Gemeente Oss)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Berghem (gemeente Oss) is een gedenksteen van natuursteen. De gedenksteen is 45 centimeter hoog en 65 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'GEVALLEN VOOR HET VADERLAND

J. BROERS 14-5-1940
WOENSDRECHT NED.

H. PARLEVLIET 30-4-1944
KAMP RÄNITZ POLEN

A. V. HINTUM 3-11-1947
UTRECHT NA TERUGKEER UIT
INDONESIË

W. V.D. HEUVEL 19-1-1949
TJIANDJOER INDONESIË'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Broers Johannes Antonius 13-06-1911 14-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Berghem (gemeente Oss) is opgericht ter nagedachtenis aan vier dorpsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

J. Broers, W. v.d. Heuvel, A. van Hintum en H. Parlevliet.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1969 door mevrouw Parlevliet, weduwe van de omgekomen verzetsman Hermanus Parlevliet.

Locatie
De gedenksteen is bevestigd bij de trap van het voormalige raadhuis, gevestigd aan de Burg. van Erpstraat in Berghem (gemeente Oss).

Bron
Gemeente Oss.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.