Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Verzet Nederland, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1 mei 2010
Adopteer dit monument.

Appeltern, oorlogsmonument (foto: Havang(nl) CC0 1.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Appeltern (gemeente West Maas en Waal) is een zwarte plaquette, bevestigd op een muur van rode baksteen. Op de plaat is het wapen van de Nederlandse leeuw aangebracht. Voor het monument is een gietijzeren hekwerk geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS AAN DE INWONERS VAN APPELTERN
DIE OMKWAMEN DOOR OORLOGSGEWELD
1940 - 1945
DANK AAN ALLEN DIE ONS NU IN VRIJHEID DOEN LEVEN,
VAN TOEN IN HET VERZET TOT NU IN VREDESMISSIES.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Appeltern (gemeente West Maas en Waal) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Het monument is tevens een blijk van dank aan allen die onze vrijheid gewaarborgd hebben.

De namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen inwoners van Beuningen, Druten, Wijchen en West Maas en Waal zijn door de amateur-genealoog Jan de Bakker namens de Historische Vereniging Tweestromenland uitgezocht.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Jan van Oyen. Het dorp Appeltern was toen nog het enige in de gemeente West Maas en Waal dat nog niet een dergelijk eerbetoon aan oorlogsslachtoffers had.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 mei 2010 in aanwezigheid van burgemeester Steenkamp en zes oorlogsveteranen.

Locatie
De plaquette is bevestigd op een buitenmuur aan de rechterzijde van de Sint-Servatiuskerk, gelegen aan de Maasdijk in Appeltern (gemeente West Maas en Waal).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht