Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 19 september 2005
Adopteer dit monument.

Plaquette op het monument

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de sluis in Born (gemeente Sittard-Geleen) is een met opzet gehavende betonnen zuil, waarop twee ijzeren stukken zijn bevestigd. Op de bovenzijde is een plaquette van zwart natuursteen bevestigd. Naast de zuil liggen enkele brokstukken.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'PIET WALRAEVEN UIT MAASTRICHT EN HARIE CUSTERS
UIT EINDHOVEN GAVEN HIER OP 10 MEI 1940
IN DE STRIJD VOOR VRIJHEID EN VREDE HUN LEVEN
VOOR VOLK EN VADERLAND'

'HEEMKUNDEVERENIGING BICHT, 19 SEPTEMBER 2005, GEMEENTE SITTARD-GELEEN'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de sluis in Born (gemeente Sittard-Geleen) is opgericht ter nagedachtenis aan de twee Nederlandse militairen die om het leven kwamen bij de verdediging van de sluis tijdens de Duitse inval van Nederland op 10 mei 1940.

De namen van de gesneuvelde militairen luiden: Gerardus Hubertus Custers en Pieter Leonardus Walraeven.

Op 10 mei 1940 werd Nederland overrompeld door de Duitse inval. Soldaten Piet Walraeven (geb. 30-01-1909) en Harie Custers (geb. 22-03-1909) waren gelegerd bij een verdedigingswerk ter verdediging van de sluis bij Born. De Duitse aanval was hevig, maar 1e Luitenant H. Bekkering, belast met de verdediging van de Sluis, wilde van geen wijken weten.

Ter dekking van de terugtrekkende manschappen bleven enkele soldaten achter bij de sluis. Omdat de overmacht van de Duitse soldaten te groot was, wilde men uiteindelijk capituleren. Voor Piet Walraeven en Harie Custers kwam dit echter te laat. Walraeven sneuvelde ter plaatse en Custers bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen. Walraeven werd begraven aan de Tongerseweg. Custers op Militair Ereveld Grebbeberg in Rheden.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Heemkundevereniging Bicht en de gemeente Sittard-Geleen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 2005.

Locatie
Het monument staat op de hoek Julianalaan/Obbichterweg in Born (gemeente Sittard-Geleen).

Bron
Gemeente Sittard-Geleen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht