Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1952
Adopteer dit monument.

Breda, oorlogsmonument 'Belcrum' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, oorlogsmonument 'Belcrum' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, oorlogsmonument 'Belcrum' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, oorlogsmonument 'Belcrum' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument 'Belcrum' te Breda is een wit natuurstenen beeld van een menselijke figuur. Op de sokkel van het monument staat op elke zijde een afbeeldingen van Poolse soldaten met tekst. In de sokkel is een loden koker aangebracht met daarop de namen van de 39 slachtoffers van de wijk Belcrum te Breda. Het monument is geplaatst in een klein plantsoen.

Tekst
De tekst op de sokkel luidt:

'GODS LIEFDE IS
ALTIJD BIJ ONS
IN GOEDE
EN KWADE DAGEN'

Wijziging
Het monument is bij de oprichting geplaatst op het Pastoor Pottersplein in Breda. Van 1966 tot 2000 heeft het voor de ingang van de Christus Koningkerk gestaan. Daarna is het gerestaureerd en in 2003 is het teruggeplaatst op de huidige plek.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument 'Belcrum' in Breda is opgericht ter nagedachtenis aan de 39 slachtoffers van de wijk Berlicum. Een aantal van de slachtoffers kwamen op 12 mei 1940 tijdens de 'Vlucht van Breda' om het leven. Onder de gesneuvelden bevonden zich veel kinderen. Het oudste slachtoffer was 59 jaar en het jongste één jaar.

Op Pinkstermorgen 12 mei 1940 moesten tienduizenden inwoners van Breda op last van de burgemeester evacueren in verband met eventuele militaire confrontaties tussen enerzijds de Nederlandse en Franse troepen en anderzijds de bezetter. De evacuatie staat bij overlevenden en in geschiedenisboeken bekend als 'De Vlucht'. Via plaatsen als Hoogstraaten, Zundert en Achtmaal weken de mensen uit naar het zuiden. Tijdens deze evacuatie zijn veel slachtoffers gevallen, doordat de vluchtenden terechtkwamen in de vuurlinie.

Oprichting
Na de oorlog zamelden buurtbewoners geld in voor de oprichting van een monument.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1952 tijdens het zilveren priesterjubileum van kapelaan Vermeulen. Voor de terugplaatsing van het beeld op de oorspronkelijke plek hebben leden van het Comité Belcrum-Oorlogsmonument enkele inwoners van de wijk Belcrum moeten overtuigen dat het beeld daadwerkelijk een oorlogsmonument betrof.

Locatie
Het monument staat aan het Pastoor Pottersplein te Breda.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.