Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Breda, 'Vloeiweide monument' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, 'Vloeiweide monument' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)
Breda, 'Vloeiweide monument' (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Vloeiweide monument' in Breda is een zwarte plaquette met goudkleurige letters.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING
AAN HET DAPPER VERZET DOOR
BREDASE ONDERGRONDSE STRIJDKRACHTEN
GEPLEEGD TEGEN DE DUITSE ONDERDRUKKERS
TENGEVOLGE HIERVAN LIETEN DE VOLGENDE PER-
SONEN OP 4 OKTOBER 1944 TE RIJSBERGEN HET LEVEN:

H.J.P. WINDHAUSEN - H.P.J. BRAUTIGAM - N.H. HOFMAN.
J.J. V.D. BOOGAARD - J.J. NELISSEN - H.J. V.D. HEUVEL.
M. V.D. BOOGAARD - H.G.P.M. V.D. SANDE - J.D. VRIES.
H.A.J. TOUW - J.J. BAKKER - J.M. OBERG - F.F.D. VISSER.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bakker Johannes Jacobus 27-09-1921 05-10-1944
Boogaard Jacobus Juda 12-03-1921 05-10-1944
Boogaard Marinus 16-04-1922 04-10-1944
Brautigam Hendricus Petrus Josephus 18-03-1895 05-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Vloeiweide monument' in Breda herinnert aan het Bredase verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder aan de dertien plaatselijke verzetsmensen die tijdens het drama van de Vloeiweide op 4 oktober 1944 zijn omgekomen.

De namen van de dertien slachtoffers luiden: J.J. Bakker, J.J. v.d. Boogaard, M. v.d. Boogaard, H.P.J. Brautigan, H.J. v.d. Heuvel, N.H. Hofman, J.J. Nelissen, J.M. Oberg, H.G.P.M. v.d. Sande, H.A.J. Touw, F.F.D. Visser, J.D. Vries en H.J.P. Windhausen.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de SS een overval gepleegd op een post van de ondergrondse verzetsbeweging, die gevestigd was op het landgoed 'De Vloeiweide'. Hierbij kwamen onder meer de vrouw en drie kinderen van het boswachtersgezin Neefs en de verzetsmannen Paul Windhausen, J. Oberg, M. v.d. Sande, P. v.d. Boogaard en N. Touw om het leven.

De verzetsmensen N. Brautigam, C. v.d. Boogaard, H. Hofman, F. de Visser, J. Bakker, J. v.d. Heuvel, J. Nelissen en J. de Vries werden door de bezetter gearresteerd en op 5 oktober 1944 in een bos bij Breda gefusilleerd.

Op het landgoed 'De Vloeiweide' aan de Hellegatweg in Rijsbergen (gemeente Zundert) staat ook een monument ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen op de vloeiweide.

Locatie
De plaquette hangt aan de gevel van een horecagelegenheid aan de Paul Windhausenweg in Breda. Deze straat is vernoemd naar een van de op de plaquette vermelde verzetsstrijders. Aan de overzijde staat het monument Panther D-Tank.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ilona | 2 mei 2020

ME de Leeuw | 1 mei 2020

Sjan van Ginneken, Pieter Stallen | 28 april 2020